10 Bin TL Üzeri Maaşlı "Kadrolu Boş Gezenler"e İş Aranıyor

TBMM'de şahsa bağlı kadrosu bulunan ve 10 bin TL'nin üzerinde maaşlara ulaşan personel kanayan yaraya dönüştü

ÖNDER YILMAZ

TBMM Başkanlığı, kamuda eşit işe eşit ücret kararnamesinin ardından 2011'de Meclis Teşkilat Yasası'nın çıkarırken, o dönem Genel Sekreter gibi önemli makamlar dahil 120'ye yakın personelin kadrosunu "şahsa bağlı" hale getirdi.

Böylece söz konusu personel eşit işe eşit ücret uygulaması kapsamı dışında bırakıldı ve "emekli oluncaya kadar kadrosunun geri alınamamasının" önü açıldı.

Yüksek maaş alıyorlar

Personelin maaş artışları diğer kamu kurumlarındaki muadillerinden ayrı tutularak daha yüksek ücret almaya devam etmeleri de sağlanmış oldu. Bu personel arasında Meclis Genel Sekreterliği görevini yapmış olanların yanı sıra TBMM Başkan Başmüşaviri, TBMM Başkan Müşaviri, TBMM Müşaviri, müdür, şube müdürü gibi önemli unvanları taşıyanlar bulunuyor.

Teşkilat yasası çıkarılırken sayıları 120'ye yakın olan bu personelden bazıları emekli oldu, bazıları geçici olarak başka kurumlarda görevlendirildi, bazıları da ayrılarak başka görevleri üstlendiği için bu sayı 100'ün altına düştü. Ancak ek binada kendilerine oturulacak makam odaları verilen bu personel ile diğer personeller arasında sıkıntılar başgösterdi.

'Boş gezenler'

Meclis kulislerinde şahsa bağlı kadrosu bulunanlara, varlıkları ile yoklukları anlaşılamadığı için Game Of Thrones dizisindeki, "akgezenler" şeklinde esprili benzetmeler yapılmaya başlandı. Bu personele, "TBMM'nin boş gezenleri" nitelendirmelerinde bulunuldu.

İş listesi çıkarıldı

TBMM Başkanlığı, boşta olan personel için yıl boyunca uğraşacakları iş arayışına girdi. 33 ayrı başlıkta iş portföyü çıkarıldı. 56 personele bildirimler yapılarak, bazılarının gruplar halinde belirlenen başlıklarda çalışma yapmaları istendi. Yapılması istenecek işler arasında "2023 Türkiye hedeflerine TBMM'nin yapabileceği katkılar", "Enerji tasarrufu sağlayan sistemlerin tespiti, karlılığı ve uygulanabilirliği", "Düzenleyici etki analizlerinin yasama süreceine katkısı", "Sivil toplum kuruluşlarının yasama sürecine katkısı", "Çevreye duyarlı kurumsal politikalar konusunda öneri ve stratejiler", "Milli Saraylar bünyesindeki tarihi binalara ilişkin geliştirilebilecek öneri ve stratejiler" gibi başlıklar bulunuyor.

Milliyet

18 Eki 2017 - 08:09 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.