3. çocuğa 9 lira için, Kanuna gerek yok

Yeni iş güvenliği yasa tasarısında yer alan düzenleme kanunla değil, Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılabilir.

Geçen hafta yaptığımız haberde, Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa tasarısında yer alan düzenlemeler gereğince, 3. çocukta olan indirim oranının yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılacağını belirtmiş ve bu düzenlemenin 3'ten fazla çocuğu olanlara 9 lira olarak yansıyacağını belirtmiştik.

Ancak, tasarı özelinde bir adet düzenleme hatası bir adet de önerimiz bulunmaktadır.

Düzenleme hatası şu şekildedir: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32. maddesinde, "mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5'i" şeklinde düzenleme yapılmış ve maddenin 4. fıkrasında bu oranlarda düzenleme yapma yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir.

4. fıkra hükmü şu şekildedir: "Bakanlar Kurulu, indirim konusu yapılacak toplam tutarın asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartıyla ikinci fıkrada belirtilen asgari geçim indirimi oranlarını artırmaya veya kanuni oranına kadar indirmeye yetkilidir."

Bu durum şunu göstermektedir. Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılması mümkün olan düzenleme neden kanunla yapılmaktadır. Bakanlar Kurulu, 3. çocuk için olan indirim oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarsın, yeterli...

Öneri: Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. Oysaki, asgari ücret yılda iki kez belirlenmektedir. Ocak ve Temmuz... Bu nedenle buradaki ibarenin "ücretin elde edildiği takvim yılında geçerli olan" şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir.

www.memurlar.net

17 Ara 2014 - 11:49 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.