600 seçim müdürü rotasyona tabi tutulacak

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yürürlüğe gireceği 2019 seçimleri öncesinde, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yapısının değiştirilmesi için yapılan hazırlıklar tamamlandı. YSK'nın yeniden yapılandırılması ile kurum bünyesinde seçim hukuku konusunda uzman

Yücel KAYAOĞLU ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yürürlüğe gireceği 2019 seçimleri öncesinde, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yapısının değiştirilmesi için yapılan hazırlıklar tamamlandı. YSK'nın yeniden yapılandırılması ile kurum bünyesinde seçim hukuku konusunda uzman olan 15 kişilik bir ekip oluşturulacak.

Adalet Bakanlığı bürokratları ile AK Parti hukukçularından oluşturulan bir komisyon, YSK teşkilat yasasının değiştirilmesi için uzun süredir hazırlık yapıyordu. Edinilen bilgilere, YSK teşkilat taslağı kısa süre içinde Meclis gündemine getirilecek. Yeni düzenleme ile ilçe seçim müdürleri nüfusa kayıtlı oldukları yerde görev alamayacak, bulundukları yerde en fazla 6 yıl görev yapabilecek ve yeni atanacak seçim müdürlerinde hukukçu olma şartı aranacak. AK Parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre, ilçe seçim müdürlerinin görev yerleri, hakim ve savcılarda olduğu gibi bölgelere ayrılacak belirlenecek. Bu durumda, Doğu ve Güneydoğu'da görev alacak seçim müdürlerinin görev süresi gerekirse 6 yıldan az olabilecek.

SEÇİMLER İÇİN UZMAN EKİP

YSK'nın yapısının değiştirilmesi ile sayıları 600 civarında olan ilçe seçim müdürünün rotasyona tabi tutulması bekleniyor. AK Parti kurmayları, 35 yıldan fazla aynı yerde görev yapan ilçe seçim müdürlerinin bulunduğunu, bu durumun seçimler açısından sağlıklı bir yapı olmadığına dikkat çekerek "Zaten bunların birçoğu da lise mezunu. Bir kişi aynı yerde 30-35 yıl görev yapmamalı" değerlendirmesini yaptı.

Yeni düzenleme ile YSK'nın 'Yüksek mahkeme' statüsünün çerçevesi daha net çizilecek. Ayrıca, seçim hukuku konusunda uzman 15 kişilik ayrı bir ekip kurulacak. Bu birimde görev alacak kişiler, özellikle seçimler sırasında 'Bilirkişi' olarak çalışıp, tüm dosyalarla ilgili rapor hazırlayıp YSK üyelerine sunacak.

Türkiye

23 Eyl 2017 - 13:26 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.