AK Parti'nin Nevruz reklamına yayın yasağı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti'nin Nevruz için hazırlattığı reklamın bu haliyle yayınının durdurulmasına karar verdi. Kararda, reklamdaki Türk Bayrağı ve dini simgelerin çıkarılması halinde reklamın yayınlanabileceği bildirildi.

Haberler
Haber albümü için resme tıklayın

İstanbul'dan bir avukatın seçmen sıfatıyla, 298 sayılı Seçim Kanunu'na göre, 'siyasiReklamlarda bayrak ve dini simgelerin kullanılamayacağı' gerekçesiyle yaptığı başvuru,YSK tarafından görüşüldü.

'BAYRAK VE DİNİ SEMBOLLER ÇIKARSA YAYINLANABİLECEK'

YSK, 298 sayılı kanunun 58. maddesine göre, 'propaganda ve siyasi reklamlarda Türk Bayrağı ve dini sembollerin kullanılmasının yasak olduğunu' tesbit etti. YSK, siyasi partiler kanununun 87. maddesinde de, 'dini ibare ve simgelerin siyasi partilerce kullanılmasının yasak olduğuna' dikkat çekerek, her iki kanun çerçevesinde bayrak ve dini sembollerin seçim dönemindeki siylasi reklamlarda kullanılamayacağına karar verdi. YSK kararı çerçevesinde söz konusu reklam, Türk Bayrağı ve dini sembollerin çıkarılması halinde yayınlanabilecek.

CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu Hürriyet'e, şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Seçim Kanunu'na göre siyasi reklamlarda ve propaganda amaçlı afiş ve ilanlarda bayrak ve dini ögeler kullanılamaz. Bunun amacı seçmenin dini duygularını istismar etmenin önünü geçip eşitliği sağlamaktır. Bu evrensel bir kuraldır. Batılı ülkelerin tümünde aynen vardır. Ama Ak Partibile bile adeta suç işleme özgürlüğünü kullanıyorum diyerek, geçen mahalli idare seçimlerinde bayraklı reklam yapıp YSK'nın yasaklamasına rağmen bunun dan ötesini geçtiler. Aklınıza gelen dini mabetlerin hepsini Kabe, Mescid-i Nebevi'yi kullarak reklam filmi yaptılar. YSK'nın buna müdahale edeceğini bekliyor ve umuyorum.” RTÜK Üyesi Ali Öztunç'ta AK Parti'nin bayraklı, mabetti reklamına, Twitter hesabından tepki göstermişti. Öztunç, “Seçim dönemi başladı. Televizyonlarda bayrak ve dini sembollerin olduğu siyasi reklamların yayını yasaktır. AK Parti'ninbugün başlayan reklamı yasak kapsamındadır. YSK'nın kararı olmaksızın televizyonların yayınlamaması gerekir. Aksi halde ceza alırlar” mesajını paylaşmıştı.

O REKLAM FİLMİNDE NELER VARDI

AK Parti tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin bütün değerlerini, renklerini, sevinçlerini, heyecanını aynı ekranda buluşturduğu belirtilen reklam filminde, Türkiye'nin her bölgesinden ve farklı coğrafyalardan insan ve doğa manzaraları da sunulmuştu. Filmin çekimleri, Kayseri,Nevşehir, Mardin, İstanbul, Ankara, Bursa, Artvin, Rize, Konya, Antalya, Adana, Edirne,Diyarbakır, Düzce, İzmir, Yozgat, Van, Ağrı, Cunda Adası, Ayvalık, Erbil, Azerbaycan, Makedonya'da yapılmıştı.

YASAKLANMIŞTI

Son yerel seçimlerde AK Parti, Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı'nın yer aldığı bir reklam filmini kullanmıştı. Şikayet üzerine YSK, filmin kullanımını yasaklamıştı. Bayrak ve İstiklal Marşı ile ilgili bölümlerin çıkarılmasının ardından reklam filmi tekrar yayınlanmaya başlamıştı.

23 Mar 2015 - 08:32 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.