Asgari Ücret Düşüyor!

Asgari ücretin net 1.300 TL olan miktarı yılın son üç ayında azalacak. Bu azalma nedeniyle asgari ücretlinin yılsonuna kadarki net gelir kaybı 210 TL olacak.

Asgari ücretin net 1.300 TL olan miktarı yılın son üç ayında azalacak. Bu azalma nedeniyle asgari ücretlinin yılsonuna kadarki net gelir kaybı 210 TL olacak.

Asgari ücret ne kadar?

Asgari ücretle çalışmakta olan bekar (veya eşi çalışan) ve çocuksuz bir kişiye ödenen ücretin brüt tutarı halen 1.647,00 TL’dir. Asgari ücretin bu tutarı 2016 yılının her ayı içi sabit olacak şekilde belirlenmiştir.

Öte yandan, yılın ilk ayından itibaren brüt asgari ücretten; toplam %14 oranında SGK kesintisi, %1 oranında işsizlik sigortası fonu kesintisi, %15 oranında gelir vergisi kesintisi ve %0,759 oranında damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Bu kesintilerin yapılmasıyla, brüt 1.647,00 TL olan asgari ücretin net miktarı 1.300,98 TL olmaktadır.

Asgari ücretin net miktarı azalacak

2016 yılının başından beri asgari ücretli olarak çalışanları gelir vergisi matrahı, Eylül ayından sonra gelir vergisi bakımından bir üst dilimde yer alacak. 2016 yılının ilk 9 ayında gelir vergisi oranı olarak %15 uygulanan asgari ücrete, yılın son 3 ayında %20 oranı uygulanacak.

Asgari ücretten kesilen gelir vergisi oranının %15’ten %20’ye çıkması ise ele geçen net asgari ücret miktarını azaltacak.

Brüt asgari ücrete uygulanan gelir vergisi oranının yükselmesiyle, 2016 yılında aylık net asgari ücret 70,00 TL azalacak ve 1.230,98 TL olacak.

Aylık net 70 TL’lik azalma, bu yıl Ekim, Kasım ve Aralık ayına ilişkin ücret ödemelerinde görülecek. Bu nedenle, asgari ücretlinin bu yıl toplam gelir kaybı 3 ayda 210 TL’ye ulaşacak.

Asgari ücrete vergi telafisi sözü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman SOYLU, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, "Asgari ücrette vergi sözümüz söz. Telafi edecek düzenleme yapacağız. Bin 300 liranın altına düşen asgari ücretliye para vereceğiz. Bütün sistemimizi bilgi işlem olarak buna göre yenileyeceğiz" demişti

27 Tem 2016 - 08:47 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.