Asgari ücrete bir seferlik vergi dilimi önlemi!

Bakan Soylu, Türkiye'de ruhsatlandırılmadığı için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme listesinde yer almayan kanser ve nadir hastalıklarla ilgili ilaçları hızlı ve uygun maliyetle yurtdışından getirmek için eylülde 'özel bütçe' sistemine geçeceklerini..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) her türlü ilacı karşılamaya çalıştığını belirtti. Bakan Soylu, HABERTÜRK'ün sorularını yanıtlarken, milyonlarca kişiyi ilgilendiren konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

-Nadir hastalıklar ile bazı kanser ilaçlarının temini konusunda yürüttüğünüz yeni çalışma hakkında bilgi verir misiniz?

Bazı ilaçlara erişimde yaşanan mağduriyeti gidermek için birtakım düzenlemeler getiriyoruz. Özellikle kanser ve nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan bilim komisyonlarından geçmiş, ancak henüz ülkemizde ruhsatlandırılamadığı için SGK tarafından geri ödeme listelerine alınamayan ilaçlar bulunuyor.

Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatı oldu. Bu kapsamda, kanser ilaçları başta olmak üzere, birtakım nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan bu tür ilaçlar, SGK tarafından, özel bütçe yöntemiyle hemen karşılanacak. Böylelikle, mevzuat ve bürokratik engeller sebebiyle, erişimi uzun zaman alan ilaçlara vatandaşlarımızın ulaşımı kolaylaşacak ve hastalarımızın en iyi tedaviye en hızlı şekilde ulaşması sağlanacak.

35 BİN SİROZ HASTASINA MÜJDE

SGK bünyesindeki bu düzenleme, eylül ayı sonunda başlayacak. Uygulamandan hem vatandaşımız, hem de SGK kazançlı çıkacak. Daha önce 5-6 ayda getirilen ilaçlar, daha kısa sürede temin edilecek. Zaman baskısı nedeniyle yüksek fiyata ilaç almak zorunda kalan kurum, daha uygun fiyata alım yapabilecek. Hepatit C'den kaynaklı sirozu sıfırlayacak yeni bir yöntemi de arkadaşlarımız geliştirdi. 35 bin civarında hastaya yüzde 98 oranında tedavi ortaya koyabilecek ilaçlarla ilgili iyi bir pazarlık yaparak fiyatı düşürdüler. Böylece bir taraftan hastalığın maliyetini azaltacağız, bir taraftan vatandaşlarımız sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edecekler.

DARBE GAZİLERİNE HASTANE RAPORU

-15 Temmuz darbe girişiminde yaralananlara gazi maaşı bağlanırken, gaziliği hak eden kişiler nasıl belirlenecek?

241 şehidimiz var. Darbe gecesi hastaneye intikal eden 2 bin 194 kişi söz konusu. Gazilere sağlanan haklardan kimlerin yararlanacağını, valiliklerde oluşturulan nakdi tazminat komisyonları belirleyecek. Oradan bize, yani Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bilgiler gelmeye başladı. Kriter şu, o gün 15 Temmuz'da orada olacak ve olaylardan etkilenecek; bu konuda o güne ait, hastaneye girdiği çıktığı raporla tespit edilecek. İlgili valilikler kendi hazırlıklarını yapıyor.

'ASGARİ ÜCRETTE BİN 300 TL İÇİN VERGİ DİLİMİ ÖNLEMİ'

-Asgari ücretin vergi diliminden etkilenmemesi için Maliye Bakanlığı ile çalışmalarınız hangi aşamada?

Asgari ücreti tespit ederken, konuyu ağustos ayında masaya yatıracağımızı söylemiştik. Maliye Bakanı ile görüştük. Bugünlerde yeniden oturup ne yapılabilir, ne ortaya konulabilir, konuşacağız. Biliyorsunuz, net asgari ücret bin 300.99 lira. Önlem alınmazsa ekim ayından itibaren yıl sonuna kadar bin 230 liraya düşecek.

-Nasıl bir düzenleme yapılacak?

Bundan sonra tüm vergi dilimleriyle ilgili bir karar alacak değiliz. Yapacağımız görüşmelerle bin 300 liranın altına düşürmeme kabiliyetimiz var mı, bakacağız.

'KIDEM TAZMİNATINI DEVLET ÇÖZEBİLİR'

-Kıdem tazminatı ne zaman gündeme gelecek?

Önümüzdeki günlerde. Türkiye'ye kıdem tazminatı lazım. Çalışanların yüzde 86'sı kıdem tazminatı alamıyor. Mahkemeye başvuranların oranı yüzde 30'un altında. Davalar dört yıl sürüyor. Bu konuda işverenler üzerinde iyi araştırmalar yaptık. Yüzde 70'in üzerindeki kısmı değiştirilmesini istiyor. Devlet elini taşın altına sokarsa kıdem tazminatı meselesi daha kolay çözülür. Çalışma bakanlığı olarak önerimiz bu yönde.

'SURİYELİYE ÇALIŞMA İZNİ İSTEDİĞİMİZ ÖLÇÜDE DEĞİL'

Suriyelilere çalışma iznini işverenler çok istedi. Ciddi cezalarla karşı karşıya kalıyorlardı. 4 aylık uygulama döneminde başvuru sayısı 12 binde kaldı. İstediğimiz ölçüde değil.

'ÖMÜR BOYU YEŞİL KART OLMAYACAK'

-Genel Sağlık Sigortası'nda (GSS) gelir testi konusunda değişiklik çalışması yürütülüyor. Nasıl bir düzenleme yapılacak?

Gelir testini kolaylaştıracağız. 2017 yılı projeksiyonu çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine alacağız. Özellikle G1 dediğimiz gruptakilerle yeşil kartlılar ağırlıklı olmak üzere her birinin gelir testini gerçekleştireceğiz. SGK'ya geçtikten sonra bunu resen yapacağız. Bizim derdimiz esas itibarıyla sosyal yardımla istihdam arasında bağ kurabilmek. Önerilen iş teklifini 3 defa kabul etmeyenlerin sosyal yardımlarında kesintiye gidilen bir düzenleme yaptık. Bunu yaygınlaştırdığımızda daha rasyonel hale getireceğiz.

Çalışma gücü olup da sosyal koruma kapsamında yer alan kişiyi istihdam eden işverene katkı sağlayacak yapıyı ortaya koyacağız. Ancak, 3 kere iş teklif edilmesine rağmen kabul etmediyse o kişi sosyal koruma kapsamından çıkarılacak. Ömür boyu yeşil kart olmayacak.

10.3 MİLYAR LİRA GSS PRİM ALACAĞI

GSS prim borçlarından dolayı 5.9 milyon kişiden 10.3 milyar lira alacağımız var. Vatandaşlarımızdan ricamız herkesin gelir testi yaptırması. Belediyelere prim borçlarını 144 ayda (12 yıl) ödeme imkanı sağladık. Daha önce böyle bir yapılandırma olmamıştır. Bir Yenikapı da biz açtık. Kimse ıskalamasın. 3 milyon 150 bin Bağ- Kur'lu ve SGK'lı işvereni borçlarını yapılandırmaya davet ediyoruz.

'PROMOSYONDA ÇOK GÜZEL BİR FORMÜLÜMÜZ VAR'

"Emeklilere promosyon konusunda çalışmamızı tamamladık. Tam gündeme getireceğimiz zaman hükümet değişti. Tüm bankalarla ve PTT dahil tüm kurumlarla görüştük. Üç aşağı beş yukarı her şey belli. Hedefimiz iki bayram arasında bu işi bitirmekti ama beceremedik. Hazırlıklarımız tamam, fırsatını bulduğumuz ilk anda hükümetimize çalışmamızı sunacağız. Bankaların asgari olarak kabul ettikleri var, bizim istediğimiz var. Buna ait çok güzel bir formülümüz var. Bunu hükümetimize arz ettikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız."

AHMET KIVANÇ / TAHSİN AKÇA / Haber Türk

26 Ağu 2016 - 18:44 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.