AYM'yi yanıltan avukata 2 bin lira ceza

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru hakkını kötüye kullanan avukata 2 bin lira ceza verdi.

1) Ankara'da bir vatandaş, Keçiören Kanuni mahallesinde, 1980 yılında gecekondu yapmıştır. Kişi mahkemeye başvurarak gecekondusu içinde elinde varolan tahsis belgesinin, tapuya çevrilmesi istemiyle defterdarlığa başvurmuş Defterdarlık ise, gecekondunun yapım yerinde, mülkiyeti özel şahıslara ait kadastro parseli olduğu gerekçesiyle talebi 1999 yılında reddetmiştir.

2) Vatandaş ret yazının iptali için Ankara Asliye Hukuk mahkemesinde tescil davası açmış, mahkeme davayı görev alanına girmediği için reddetmiştir. Yargıtay da söz konusu bu kararı onamıştır. Yargıtay'ın kararı üzerine vatandaş idare mahkemesinde "işlemin iptali" davası açmış, mahkeme bu talebi reddetmiş, itiraz üzerine verilen kararda ise Danıştay kararı bozmuştur. Bozma kararı üzerine dosyayı tekrar ele alan idare mahkemesi bu kez gecekondunun bulunduğu yerde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırmış gelen rapor doğrultusunda davayı yeniden reddetmiş, Danıştay da kararı onamıştır.

3) Mahkemelerin talebi reddetmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulmuştur. Ancak başvuran avukat, vatandaşın 2011 yılında öldüğünü gizleyerek AYM'ye başvuru yapmıştır. Anayasa Mahkemesi, kişinin öldüğünün mahkemeden gizlenmesi nedeniyle, 6216 sayılı Kanunda yer alan "Bireysel başvuru hakkını açıkça kötüye kullandığı tespit edilen başvurucular aleyhine, yargılama giderinin dışında, ayrıca ikibin Türk Lirasından fazla olmamak üzere disiplin cezasına hükmedebilir" hükmü ne atıfla, avukata 2 bin lira ceza vermiş ve başvuruyu reddetmiştir.

Kaynak: Memurlar.net

30 Oca 2015 - 23:08 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.