Bakanlıktan sigarayla mücadelede Red Kit taktiği

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı kılavuzda yer alan önerisi ağzında kuru dal parçası taşıyan Red Kit’i anımsattı

Kapalı alanlarda sigarayı yasaklayarak tiryakilere sigarayı bıraktırmayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı, bir adım daha atarak sigarayı bırakmak isteyip de zorlananlar için pratik bilgiler paylaştı. “Bırakmayı denediğiniz gün ‘Acaba başaracak mıyım?’ kaygısına kapılmayın. Bu tip düşünceler sizi olumsuz etkileyebilir” denilen kılavuzda, “Gerginliğinizi giderecek uğraşılar bulun; yürüyüşe çıkabilir, alışveriş yapabilir, sigara içmeyen bir arkadaşınızı ziyaret edebilirsiniz” önerisinde bulunuldu.

AĞZINDA KURU DAL TAŞISIN

Bol su içilmesinin ve meyve yenilmesinin sigarayı bırakma sürecinde faydalı olacağı kaydedilen kılavuzda, çay ve kahve gibi içeceklerin sigara içme isteğini uyandırması durumunda bu içeceklerin miktarının azaltılması tavsiye edildi. Bakanlığın kılavuzda yer alan, “El-ağız alışkanlığınız sizi zorluyorsa kalem ya da stres topu ile oynayabilir, ağzınızda kürdan bulundurabilir, şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz” önerisi ise akıllara bir dönem çizimlerinde sigara içen ancak ardından ağzında kuru dal parçası taşımaya başlayan çizgi karakter Red Kit’i getirdi.

SİGARA İÇİLEN ORTAMLARA GİRMEYİN

Kılavuzda şu öneriler yer aldı:

-İlk 2-3 hafta sigara içilen ortamlara girmemeye çalışın.

-Bırakmaya çalıştığınız dönemde diğer sigara bağımlılarının bırakma çabanızı engellemesine izin vermeyin.

-İçme isteği 3-5 dakikada geçer. Bu kısa süreyi atlatmak sizin elinizde.

-10 kez derin nefes alıp verme egzersizi uygulayın.

-Sigara içemeyeceğiniz bir şey yapın, duş alın.

-Yemek sonrası istek geldiğinde sofrada oyalanmayın, hemen kalkın dişlerinizi fırçalayın, meyve yemeyi deneyin.

07 Haz 2016 - 14:36 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.