Başkanlık sistemi acil bir ihtiyaçtır

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu: Her değişim bir dinamizm getirir, Başkanlıktan geri dönüş yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti kongresinde aday olmama kararı veren Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Türkiye'ye verdiği hizmetler için teşekkür ederek, "Milletimiz, bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan hiç kimseyi asla unutmaz" dedi. Başkanlık sisteminin acil ihtiyaç olduğunu belirten Erdoğan, Eyüp Belediyesi'ne ait hizmet binası ve toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, özetle şu mesajları verdi:

AB DE KENDİ YOLUNA: Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destek olan güçlerin doğrudan dolaylı saldırısı altında iken, AB bakın 'Vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz' diyor. Siz Avrupa Parlamentosu'nun yanında çadır kuran teröristlere müsaade ederken bu zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz? Teröristlere çadır kurdurtacaksın, onlara orada imkân sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Kusura bakma, biz yolumuza sen de kendi yoluna... Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla anlaş.

Erdoğan'dan AB'ye: "Siz yolunuza biz yolumuza!"

ADAY OLMAMA KARARI: İktidar partisi olan AK Parti, 22 Mayıs'ta kongreye gitme kararı aldı. Sayın Başbakan da, bu kongrede aday olmayacağını açıkladı. Sayın Başbakan'ın aday olmama tercihinin hayırlı olmasını diliyorum. Milletimiz, bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan hiç kimseyi asla unutmaz. Sayın Başbakan'ın da, hizmetleriyle milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Ben de huzurlarınızda, daha önce başdanışmanım olarak, Dışişleri Bakanım olarak uzun yıllar birlikte çalıştığım, son 20 aydır da Başbakan olarak bu birlikteliği daha ileriye taşıdığımız Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum.

Erdoğan: "Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum"

BİRİLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR:

Önemli olan, sorumluluk üstlendiğimiz dönemdeki çalışmalarımızla, hem milletimizin, hem de Rabbimizin huzurunda ibra olabilmemizdir. 40 yıllık dava arkadaşlarımın içinde bulunduğu, kurucu genel başkanı olduğum, 12 yıla yakın süre başbakanlığını yürüttüğüm bu partiyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmem birilerini rahatsız ediyor. Niye rahatsız oluyorsun? Bundan daha doğal ne olabilir?

YENİ DÖNEMİN ŞİFRESİ 5G

BEN BU KİMLİĞİMLE ADAY OLDUM: Cumhurbaşkanı olmam demek, geçmişimle ve arkadaşlarımla tüm ilişkilerimi kesmem anlamına gelir mi? Ben bu kimliğimle bu makama geldim. Her değişim, beraberinde yeni bir heyecan, yeni bir dinamizm getirir. AK Parti genel başkanlığı ve başbakanlıkta yaşanan değişimin de, ülkemiz için böyle hayırlı bir havaya vesile olacağına inanıyorum.

'EKONOMİ DİBE VURACAK' DEDİLER: Hemen başladılar. 'Bak ekonomide ne oluyor, işte ne olacak.' Boşuna davul-zurna çalmayın. Bu millet dimdik ayakta, bu ülke dimdik ayakta. Hatırlayınız; geçmişte bu tür bayrak değişimleri çok büyük krizlere, çok büyük spekülasyonlara yol açardı. Geçtiğimiz yıl 2 önemli seçim yaşadık. Ondan önceki yıl yine 2 önemli seçim geçirdik. Daha önceki yıl, Gezi Olayları ve 17-25 Aralık darbe girişimleri. Bunların hiçbiri de, ne demokrasimizde, ne de ekonomimizde bir sarsıntıya yol açmadı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ... Bugünkü Türkiye, dünün rotasız, amaçsız Türkiyesi değil. 2023 hedefleri gibi, kapsamlı ve heyecan verici bir yol haritası var. Milletimiz, doğrudan kendi oyuyla seçtiği cumhurbaşkanı sayesinde, seçimler ve hükümetler gelip geçse de, ülke yönetiminde herhangi bir boşluk olmayacağını artık çok iyi biliyor. Başkanlık sistemini gündeme getirmemin sebebi de budur.

HERKES KABUL ETSİN: Milletimiz, 2007 anayasa değişikliğiyle altyapısı hazırlanan, 10 Ağustos 2014 seçimiyle fiili adımı atılan bu yeni dönemin faydasını görmüştür. Geldiğimiz noktadan geriye dönüşün mümkün olmadığını herkes kabul etmek durumundadır.

BAŞKANLIK ACİL İHTİYAÇ: Yeni Anayasa meselesi Tayyip Erdoğan'ın şahsi meselesi değildir. Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel talebi değildir. Türkiye'nin bugüne kadar yaşadığı tecrübeler sonunda geldiği yer, başkanlık sistemini acil bir ihtiyaç olarak önümüze çıkarmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından ziyaret ettiği Eyüp Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde de şunları söyledi: "Ben İstanbul Anadolu İmam Hatipliydim o zamanlar, oradan mezun oldum ama biz üniversitelere direkt giremiyorduk. Geldik Eyüp Lisesi'nde ayrıca fark dersi verdik üniversiteye öyle girdik."

'BAŞKANLIK KİŞİYE ÖZEL DEĞİL'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sisteminin bir kişiye mahsus olmayacağını belirterek şöyle dedi: "Yeni anayasa sadece bir kişiye, bir partiye, bir makama hizmet edecek değildir. Nasıl parlamenter sistem, tek partili olarak çeyrek asır, çok partili olarak da 70 yıl boyunca ülkeye damgasını vurmuşsa, başkanlık sistemi de, milletimiz yeni bir sisteme ihtiyaç duyana kadar aynı işlevi görecektir. Başkanlık sistemi bize yeni değil gelenekseldir. Bizim için asıl olan milletimizin tercihidir, milletimizin menfaatidir. İstikrarın ve güvenin garantisi olan başkanlık sistemini bir an önce milletimizin onayına sunmamız gerekiyor."

SABAH

07 May 2016 - 08:44 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.