Bebeklerde katarakta dikkat

Uzmanlar, çoğunlukla ileri yaşlarda yani 60’lı yaşlarda görülen kataraktın bebeklik çağlarında da görülebileceğini söyledi.

Doğumda ortaya çıkan kataraktın konjenital katarakt olarak adlandırıldığını ve annenin gebelik döneminde geçirmiş olduğu enfeksiyon, gebelikte kullandığı ilaçların başlıca nedenler olduğunu anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, “Ancak bazen de hiçbir neden olmadığı halde bazı çocuklarda yine de “doğuştan katarakt”a rastlanabilir.

Bebek ve çocuklarda olan katarakt yoğun olduğunda dışarıdan bakıldığında dikkatli ebeveynler tarafından fark edilebilir. Ancak çok yoğun olmadığında fark edilmesi zordur. Belirtileri arasında sayabileceğimiz özellikler olarak; Bir göz bebeğinin diğerinden farklı olması; Katarakt olan gözün beyaz ve donuk renkte olduğu görünebilir. Diğer bir özellik ise; Göz kayması ( şaşılık ); Özellikler bebeklik çağlarında ortaya çıkan göz kaymalarında esas nedenin Konjenital Katarakt olabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.

Bebek ve çocuklarda katarakt varlığının en büyük zararının göz tembelliği yapabilmesi olduğunu kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, “Bu nedenle erken tanı ve erken tedavi ile göz tembelliği önlenebilir. Kataraktın tek tedavi yöntemi cerrahidir. Ameliyatın ne zaman olması gerektiği ancak; kataraktın yoğunluğuna, tek veya çift taraflı olmasına göre detaylı bir göz muayenesinden sonra göz uzmanı tarafından karar verilir; Bütün kataraktlar aynı şekilde olmaz. Genelde bütün lensin bulanıklaşması şeklindedir. Diğerlerinde ise sadece bir bölümde oluşup sonra lensin diğer bölümlerine yayılmaya başlar. Kataraktın gelişmesi yıllar alırken, bazı durumlarda ise bir kaç ay sürebilir. Katarakt iki gözde de aynı anda ama farklı oranda gelişebilir.

Doğuştan Kataraktlı çocukların yaklaşık %25 - 50’ sinde Katarakt ile birlikte göz tansiyonlarının olabileceği de unutulmamalıdır” dedi.

KAYNAKİHA

15 May 2016 - 09:30 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.