Boş kadroya vekalet edene de vekalet aylığı verilir

Daha önce sadece dolu kadroya vekalet halinde vekalet aylığı ödenirken 13.10.2012'den itibaren boş kadroya vekalet edene de vekalet aylığı verilmektedir.

Memurlar.Net - Özel
Haber albümü için resme tıklayın

657 sayılı Kanunun 86. maddesi şu şekildedir:

"Madde 86 - Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır.

Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahalli idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir.

Aynı kurumdan birinci fıkrada sayılan ayrılmalar dolayısiyle atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibarenvekalet aylığı ödenir.;

Açıktan vekil olarak atananlara, bir yılda yirmi günü geçmemek üzere çalıştıkları her ay için iki gün yıllık izin verilir. Bu iznin kullanımında, bir sonraki yıla devredilme hali dışında Devlet memurları için öngörülen hükümler uygulanır."

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı

Anayasa Mahkemesi, 2012/11 Esas Noluı dosyayı görüşürken, yukarıda kırmızı renk ile gösterilen "birinci fıkrada sayılanlar" ibaresinin iptaline karar vermiştir. Ve bu karar 13.10.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

BU İPTAL KARARINA GÖRE, BOŞ KADROYA VEKALET HALİNDE DE AYLIK ALINABİLECEK

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı öncesinde, sadece dolu kadroya (yani kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle boş olan kadrolara vekalet edilmesi) vekalet halinde, 3 aydan sonrası için vekalet aylığı alınabilmekteydi. Ancak "birinci fıkrada sayılan" ibaresi iptal edildiği için boş kadroya vekalet halinde de 13.10.2012 tarihinden itibaren vekalet ücreti alınabilmektedir.

VEKALET AYLIĞININ RAKAMSAL TUTARI

Kanunda yer alan "boş kadroya kurum içinden veya dışından aylıksız vekalet asıldır" ibaresinin Anayasa Mahkemesi kararından sonra anlamı kalmamıştır. Bu çerçevede dolu kadroya üç aydan sonra ödenen vekalet aylığı Anayasa Mahkemesi kararından sonra boş kadroya vekalet edenlere de ödenmeketdir. Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri ödenmektedir. Bu çerçevede vekalet aylığının rakamsal tutarı ise;

Aylık= (Gösterge + Varsa Ek Gösterge) x Katsayı /3

Bu formülü somutlaştırmak gerekirse;

A Kurumunda boş bulunan 1. Dereceli bir daire başkanlığına vekalet halinde daha önce zam ve tazminat farkı ödenmekte iken vekalet aylığı ödenmemekteydi. Ancak, yeni duruma göre ödenecek vekalet aylığı ödenecektir. Buna göre ödenecek brüt vekalet aylığı; (1320 +3000) x 0,079308/ 3 = 114 TL dir.

Bu arada şu hususu belirtmek gerekiyor: Zam ve tazminat kararnamesine göre boş kadroya vekalet edenlere zam ve tazminat farkı verilmektedir. Dolu kadroya vekalet edenlere ise verilmemektedir.

Diğer taraftan, 217 sayılı KHK'ya göre, uygulamaya esas görüşler vermekle görevli Delet Personel Başkanlığının görüşü de bu yöndedir.

27 May 2015 - 13:09 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.