Büyüyen Türkiye birilerini rahatsız ediyor

Oyunların nedeni büyüyen Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa bilesiniz ki arkasında bu sıçrama var” dedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan büyüyen Türkiye'nin tüm dünya tarafından görüldüğünü ve yaşanan pekçok sorunun da bununla bağlantılı olduğunu söyledi. Erdoğan, "Eğer ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa bilesiniz ki bu oyunların arkasında işte bu sıçrama var. Her kim ki Gezi olaylarının, 17-25 Aralık darbe girişiminin, son terör eylemlerinin hatta bölgemizdeki gelişmelerin bu durumla hiçbir ilişkisi olmadığını söylerse onun idrakinden şüphe ederim" dedi. Türk Patent Enstitüsü tarafından düzenlenen 5'inci Türk Patent Ödülleri törenine katılan Erdoğan, şunları söyledi:

ÖZEL ÖNEM VERİYORUM:

Patent meselesi özel önem verdiğim bir konu. Kültürümüz marifetin iltifat ile taçlandırılmasını tavsiye eder. Takdim edeceğimiz her bir ödülün arkasında disiplin, takım ruhu ve motivasyon var.

BÜYÜK MESAFE KATETTİK:

Türkiye sınai mülkiyet alanında son 13 yılda büyük mesafe kat etti. 2015'te Türkiye 5 bin 500'ü aşan başvuruyla yerli patent başvuru sayısını yüzde 13 artırdı. Bu yılın ilk 3 ayında yerli patent başvurusu yüzde 23 arttı. 2014'te 853 uluslararası başvuru yaptık. 2015'te bu sayı yüzde 18 artışla bin barajını aştı. Diğer ülkelerin yüzde 1-2 oranlarındaki artışları hatta küçük azalmaları bile yeterli gördü.

DÜNYADA DÖRDÜNCÜYÜZ:

Ülke olarak sınai mülkiyet alanında da küresel yarışa geç başladık. Hamdolsun son 13 yılda iyi bir atakla pek çok ülkeyi geride bıraktık. 40 bini aşan tasarım başvurusu ile Türkiye en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sırasında Avrupa'da ikinci dünyada ise dördüncü sırada yer aldı.

AZMİN ÖNÜNDE KİMSE DURAMAZ :

2011'den bu yana Avrupa'da en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülke Türkiye. 2015'te 110 bin marka başvurusuyla aynı başarıyı sürdürdük. Bu Türk insanının marka oluşturma arzusu ve girişimci ruhunu gösteriyor. Bu azmin önünde hiçbir gücün durması mümkün değil.

DÜNYA GÖRÜYOR:

Büyüyen, gelişen ve sağlam adımlarla ilerleyen Türkiye gerçeğini artık tüm dünya görüyor. Son 3 yıldır yaşadığımız sorunların bu durumdan bağımsız olmadığını düşünüyorum. Bunun altını özellikle çiziyorum, eğer ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa bilesiniz ki bu oyunların arkasında işte bu sıçrama var.

PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI DEĞİL:

Türkiye artık eski Türkiye değil. Ayağına her çelme takıldığında yere kapaklanan, küçük manipülasyonlarla krizlere sokulan, istikrarı pamuk ipliğine bağlı Türkiye artık yok. Yeni Türkiye yolunda kararlılıkla yürüyoruz. Allah'ın izniyle 2023 hedeflerimize mutlaka ulaşacağız. 2023'te en az 50 bin buluş başvurusunun yapıldığı bir Türkiye'yi hedefliyoruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

SIÇRAMAYI BİRLİKTE YAPALIM: Sınai mülkiyet meselesi yeni Türkiye hedefimizle yakından ilişkili bir konu. 2016'da sınai mülkiyet alanında çok daha büyük bir sıçramayı hep birlikte gerçekleştirilelim. İhtiyaç duyduğunuz tüm destek mekanizmaları birer birer hayata geçiriliyor. Sistemi yarının Türkiye'si ve geleceğin rekabet ortamına göre hazırlıyoruz.

OTORİTE KABUL EDİLME: Türk Patent Enstitüsü (TPE) 2000'li yılların başında patent başvurularını araştırıp, inceleyemediği için yabancı ülkelerin patent kurumlarına göndermek zorunda kalıyordu. Bugün aynı kurumumuz uluslararası patent araştırma ve inceleme otoritesi olarak kabul edilme seviyesine geldi. Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'na yapılan uluslararası otorite başvurusuna ilişkin süreç olumlu bir şekilde işliyor. İnşallah yıl sonunda TPE, uluslararası düzeyde hizmet veren bir kurum haline gelmiş olacak.

PATENT BORSASI'NI BEKLİYORUM:

Sınai mülkiyet kanun tasarısının geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sevk edilmiş olmasından da büyük memnuniyet duydum. Bu tasarının kısa sürede yasalaşacağına inanıyorum. Borsa İstanbul bünyesinde yürütülen patent borsası çalışmalarının da en kısa sürede tamamlanarak uygulamaya geçmesini bekliyorum.

AYIBI ORTA DAN KALDIRMALIYIZ:

Geçmişte yiyecekten motiflere kadar bizim sahip çıkmadığımız pek çok değerimizin başkaları tarafından uluslararası patentler yoluyla sahiplenildi. Artık bu ayıpları ortadan kaldırmak mecburiyetindeyiz. Şehirlerimiz, firmalarımız kendi değerlerine, ülkemiz de bunların hepsine sahip çıkarak Türkiye markasını her alanda tescilli hale getirmelidir.

SELÇUK'UN GOLÜYLE FATİH TERİM'E ÖDÜL

Törende yılın marka patenti ödülü de Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim'e verildi. Fatih Terim'e ödül verilmeden önce ise A Milli Futbol takımının yıldız ismi Selçuk İnan'ın İzlanda'ya frikikten attığı son dakika golü ekrana getirildi.

MUSTAFA KOÇ UNUTULMADI

Patent ödüllerinin de verildiği törende kısa bir video gösterildi. Geçen yıl düzenlenen ve Erdoğan'ın merhum Mustafa Koç'a ödül verdiği görüntülerin ekrana yansıtıldı. Daha sonra da patent birincilik ödülü için Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç sahneye davet edildi. Koç ayrıca uluslararası patent başvuru ödülünü de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.

SABAH

21 Nis 2016 - 07:08 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.