Cengiz Hasmer: Kentsel Atıkların Geri Dönüşümü

Modern şehir yaşamının en büyük problemlerinden biri, kentsel atık problemleridir. Cengiz Hasmer; “Bu atıklar çeşitli yöntemlerle toplanmalı ve şehir atmosferi kirlerden arındırılmalıdır” dedi. Cengiz Hasmer İnşaat, konu hakkında önemli çalışmalara...

Modern şehir yaşamının en büyük problemlerinden biri, kentsel atık problemleridir. Cengiz Hasmer; “Bu atıklar çeşitli yöntemlerle toplanmalı ve şehir atmosferi kirlerden arındırılmalıdır” dedi. Cengiz Hasmer İnşaat, konu hakkında önemli çalışmalara imza atıyor.

Kentsel atıkların bir diğer kullanım alanı da geri dönüşümdür. Çeşitli türdeki atıklar geri dönüşüm sürecine sokulabilir. Böylece tekrar kullanılabilir ve çevre temizliğine katkı sağlanabilir.

Cengiz Hasmer, yapılan çalışmaları şöyle anlatıyor: “Geri dönüşüm, kentsel atıkların fiziksel ya da kimyasal işlemlerden geçirilmesi ile başlar. Sonrasında bu atıklar, hammadde olarak üretim süreçlerine tekrar dahil edilir. Her kentsel atık geri dönüşüme uygun değildir. Geri kazanımı mümkün sayılan atıklar, diğer atıklardan ayrılır. Ayrılma işler konteynerlarda, transfer istasyonlarında ya da imha sahasında yapılabilir.”

Kentsel atıklar içinde geri dönüşüme en uygun maddeler, kağıt, plasik, alüminyum, cam, metaller, bahçe ve inşaat atıklarıdır. Ayrılan atıklar, ayırma, boyut küçültme ve öğütme gibi ön işlemlerden geçer.

Geri dönüşüm süreçlerinde atıkların türü ve ekonomik değerleri de dikkate alınmalıdır diyen Cengiz Hasmer; “ Kentsel atıklardan geri dönüşüme uygun olanlar, sonrasında toplama merkezlerine götürülür. Alıcı firmanın isteklerine göre tekrar ek işlemlerden geçirilir ve pazarlanırlar. Böylece kentsel atıklar tekrar kullanılabilir hale getirilir. Çevre temizliği sağlanmış ve ekonomik kazanım elde edilmiş olur” dedi.

Görüldüğü gibi kentsel atıkların geri dönüşümü çok önemlidir. Geri dönüşüm projeleri etkin şekilde yürütülürse, şehirlerimizde daha temiz bir ortama sahip olabiliriz. Ayrıca kentimiz ekonomik olarak da tasarruf sağlamış olur.

Kentsel atıkların temizlenmesi ve mümkünse geri kazanımı tüm şehirlerimizde uygulanması gereken bir süreçtir.

15 Eki 2016 - 18:50 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.