CHP 4 bakanlıktan en az üçünü istedi

Başbakan Ahmet Davutoglu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki AK Parti CHP koalisyon görüşmesinin ayrıntıları belli oldu.

Hürriyet'in koalisyon görüşmesine ilişkin verdiği habere göre Kılıçdaroğlu, İçişleri, Adalet, Milli Eğitim ve Dışişleri bakanlıklarından en az üçünü istedi. Yine CHP lideri eğitimin sekiz yıl kesintisiz olmasında ısrarcı.

Öte yandan Star Ankara temsilcisi Mustafa Kartoğlu tarafların anlaşamadığı 7 maddeyi açıkladı.

4 saat 20 dakika süren koalisyon görüşmesinde AK Parti ile CHP Uzlaşılan ve anlaşılamayan konuları masaya yatırdı. Liderler nihai kararı Perşembe ya da Cuma günü baş başa yapacakları görüşmede verecek.

DIŞ POLİTİKA VE EĞİTİM

Kılıçdaroğlu’nun “Yüksek profilli bir hükümet kurulması” gerekliliği vurgusu yaptığı; “Dış politika, ekonomi, eğitim, yeni anayasa ve Kürt sorunu” başlıklarında köklü değişiklik talebini masaya koyduğu öğrenildi. Olası bir koalisyonda öncelikli olarak İçişleri, Adalet, Milli Eğitim ve Dışişleri Bakanlıklarından en az üçünü istediği bilinen Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’na “Eğer bir AK Parti- CHP Koalisyonu’ndan bahsedilecekse, öncelikli koşullarından biri dış politikanın tamamen değişmesidir. Ortadoğu’ya, AB’ye ve dünyanın diğer merkezlerine yeni ve ekseni barış üzerine kurulu dış politikayla bakılması gerekir. Eğitimin de sekiz yıllık kesintisiz hedefiyle yeniden planlanmasını istiyoruz” dediği kaydedildi.

KAN DAVASI GÜTMEYİZ YARGI GEREĞİNİ YAPAR

Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’na “Biz CHP olarak bir kan davası arayışı içinde değiliz. Olası bir koalisyonun ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda gerçekleşmesi halinde AK Parti’nin 13 yıllık iktidarına dönük bir sürek avı başlatmayız. Bağımsız yargı, bağımsız denetim kurulları gereğini yapar. Yani ‘Gidin şurayı kurcalayın, şurada bir açık var mı, bir bakın’ yaklaşımı içinde içinde olmayız. Bu bağlamda 17- 25 Aralık’la ilgili sürecin de bağımsız yargının ve milletvekillerinin hür iradesinin tasarrufunda işlemesini isteriz” mesajı verdiği öğrenildi.

Öte yandan iktidar partisi kulislerini yakından takip eden yazarlardan Star gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu, görüşmeyi değerlendirdiği bugünkü yazısında iki parti arasındaki görüş ayrılıklarını sıraladı:

7 TEMEL ANLAYIŞ FARKI

- AK Parti: Devlet politikalarını atanmışlarca yönetilen kurumlar değil, milli iradeyi temsil eden seçilmişlerin oluşturduğu TBMM belirler.

CHP: Devletin gelenekleri olan kurumları vardır; öncelikli politikalar devlete göre belirlenir.

- AK Parti: Dış politikada öncelikli tercihleri milli irade ve seçilmiş yönetimler belirlemeli.

CHP: Devletin geleneklerine dayalı, Batı eksenli laik bir dış politika yürütülmeli.

- AK Parti: Koalisyon reform hükümeti olsun, yeni reformları birlikte yapalım.

CHP: Restorasyon hükümeti kuralım.

- AK Parti: Koalisyona ömür biçmeyelim, ucu açık olsun; yürütebildiğimiz sürece devam edelim.

CHP: 4 yıllık güçlü bir hükümet olsun.

- AK Parti: Eğitim sistemi 4+4+4 olarak devam etsin, varsa sorun alanlarını çözelim.

CHP: Eğitim sisteminde 1+8+4’e geçilsin.

- AK Parti: Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri devam etsin; geliştirilmesi gerekiyorsa konuşalım.

CHP: Zorunlu din dersleri kaldırılsın, seçmeli olsun, içeriği değişsin.

- AK Parti: Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi devam etsin.

CHP: Cumhurbaşkanı eskiden olduğu gibi TBMM’de seçilsin.

11 Ağu 2015 - 09:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.