Dava Kazanıp Mülakata Çağrılan Müdürler İçin Yol Haritası

YARGIDAN OLUMLU KARAR ALIPTA YENİ YÖNETMELİĞE TABİ TUTULARAK MÜLAKATA ÇAĞRILAN MÜDÜRLER İÇİN YOL HARİTASI

10 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ekinde yer alan EK-1 “Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu” üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda 75 ve üzeri puan alamadığı için görev süresi uzatılmayan eğitim kurumu müdürlerinin açtıkları davalarda, işlemlerin yürütmesinin durdurulması ve iptali yönünde kararlar verilmektedir.

Ayrıca; Türk Eğitim Sen olarak açtığımız dava neticesinde, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2014/1151 Y.D. İtiraz Nolu ve 18.02.2014 tarihli kararı ile; 10.06.2014 tarih ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin EK-1 Değerlendirme Formunun “Açıklama” başlıklı kısmının 3. Maddesinde “en az altı ay çalışmış olma” şartının İlçe Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Kurumundan Sorumlu Şube Müdürü ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Şube Müdürleri için aranmamasına ilişkin eksik düzenlemenin yürütmesi durdurulmuştur. MEB tarafından Danıştay İDDK kararının uygulanması için öngörülen 30 günlük yasal süre geçmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmamıştır. Bugüne kadar, yürütmesi durdurulan yönetmelik hükmünden etkilenen kişiler tarafından, Danıştay İDDK kararının uygulanması talebiyle yapılan başvurulara ise Hukuk Müşavirliğinin görüş yazısı doğrultusunda, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yargı kararının uygulanmasına ilişkin herhangi bir işlem yapılamayacağı yönünde olumsuz cevaplar verilmiştir.

Bilindiği üzere; 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazete’de Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. Bu yeni yönetmelikte ise görev süresi sona eren eğitim kurumu müdürlerinin görev sürelerinin uzatılmasına dair işlemlere yer verilmemiştir. Ayrıca, Danıştay İDDK kararı ile mülga yönetmeliğin yürütmesi durdurulan hükmünden etkilenen kişilerin durumu ve Danıştay İDDK kararının uygulanması ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün 16.10.2015 tarih ve 10486335 sayılı yazısında, mülga Yönetmelik ve uygulamasına yönelik daha önce verilen ve Hukuk Müşavirliğinin görüşleri doğrultusunda bu güne kadar uygulanmayıp yeni düzenlemeye kadar bekletilen yargı kararları hakkında Hukuk Müşavirliğinin 12.10.2015 tarih ve 10243648 sayılı görüş yazısı doğrultusunda işlem tesis edilmesi yönünde talimat verilmiştir. Hukuk Müşavirliğinin 12.10.2015 tarih ve 10243648 sayılı görüş yazısında ise; bekletilen yargı kararlarının uygulanması hususu ile ilgili olarak 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazete’de Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde işlem tesisinin uygun olacağı belirtilmiştir.

Bakanlığın bu talimatı doğrultusunda, yargı kararlarının uygulanması ile ilgili olarak müdürler sözlü sınava katılmaya zorlanmakta olup, bu uygulamaya karşı izlenebilecek iki yol bulunmaktadır:

1-Mülakata katılmak isteyenler;

EK-1’de yer alan şerh dilekçesini kurumlarına sunarak mülakata katılabilirler. Bu mülakat neticesinde düşük puan almaları halinde, konuyu EK-2’de yer alan dava dilekçesi ile yargıya taşıyabilir ve ayrıca EK-3’de yer alan suç duyurusu dilekçesi ile ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunabilirler.

2-Mülakata katılmak istemeyenler;

EK-4’te yer alan itiraz dilekçesini kurumlarına sunarak, itiraza gelen cevap doğrultusunda EK-5’te yer alan dava dilekçesi ile dava açabilir ve ayrıca EK-6’de yer alan suç duyurusu dilekçesi ile ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunabilirler.

EK-1: Mülakata katılmak isteyenlerin şerh dilekçesi için tıklayınız

EK-2: Mülakata katılmak isteyenlerin dava dilekçesi için tıklayınız

EK-3: Mülakata katılmak isteyenlerin suç duyurusu dilekçesi için tıklayınız

EK-4: Mülakata katılmak istemeyenlerin itiraz dilekçesi için tıklayınız

EK-5: Mülakata katılmak istemeyenlerin dava dilekçesi için tıklayınız

EK-6: Mülakata katılmak istemeyenlerin suç duyurusu dilekçesi için tıklayınız

09 Kas 2015 - 20:49 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.