Diyanet açıkladı: İlçe değiştiği anda seferisiniz

Diyanet İşleri Başkanlığı, "Seyahat İbadeti" kitapçığı yayınladı. Buna göre artık şehirler genişlediği için İstanbul gibi büyük şehirde yaşayanlar yolculuğa kendi araçlarıyla çıktıklarında ikamet ettikleri ilçenin belediye sınırlarını geçtikleri andan...

Meltem ÖZGENÇ

Yolculuklarda duanın alçak sesle yapılmasının Hazreti Muhammed'in buyruğu olduğu da anımsatılan kitapçıkta dikkat çeken ayrıntılar özetle şöyle:

'YOLCULUKTA SESSİZ DUA EDİN'

"Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kişi, yaşadığı yerleşim yerinin, şehrin veya ilçenin meskün mahallinden çıkınca seferi olur. Bu kimse seferilik hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Bavulların toplanması ve yolculuk niyetiyle çıkılması durumunda.) Günümüzde şehirler genişlemiş İstanbul örneğinde olduğu gibi iki ucu arasındaki mesafe neredeyse sefer mesafesi olacak kadar uzamıştır. Bu nedenle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan kimseler, yolculuğa kendi araçlarıyla çıktıklarında ikamet ettikleri ilçenin belediye sınırlarını geçtikleri andan itibaren seferi sayılır. Yolculuğa otobüs, tren, uçak ve gemi gibi umumi vasıtalarla çıkılması halindeyse seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar esas alınabilir.

Özellikle yolculuklarda duanın alçak sesle, hüzünlü ve yalvararak yapılması adaptandır. Hazreti Peygamber, bir yolculuk esnasında sesli olarak tekbir ve tehlil getiren bir grup sahabiye, 'Ey insanlar, siz ne duymayana dua ediyorsunuz ne de uzakta olan birisine' diye buyurmuştur. Yolculukta başkalarının rahatsız olabileceği şekilde yüksek sesle dua veya zikir yapmak uygun olmadığı gibi, dikkat çekici davranışlar sergilemenin gösteriş şeklinde yorumlanabileceğini de unutmamak ve töhmete sebep olmamak gerekir.

'DİK OTURARAK UYUMAK ABDEST BOZMAZ'

Ulaşım araçlarında oturarak seyahat eden yolcuların dik oturarak uyumaları durumunda abdestleri bozulmaz. Ancak uzanarak uyumak durumunda abdestleri bozulur.

Varis çorapları üzerinden de mesh edilmesinde sakınca yoktur. Seferilik mesafesinde bir yere giden ve yolcu olan kişiler bayram namazı kılmakla yükümlü değildir. Yolcu kurban kesmekle yükümlü de değildir. Ancak kesmesi veya vekaletle kestirmesi halinde sevabını kazanır."

Hürriyet

21 Tem 2017 - 08:51 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.