Doğu’nun cazibe merkezi olacaklar

Başbakan’ın “35 milyar TL yatırımla Doğu’da cazibe merkezi iller oluşturacağız” diyerek açıkladığı projenin ayrıntıları netleşiyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Doğu ve Güneydoğu’da 4 şehrin cazibe merkezi ilan edileceği ve buralara 5 yılda 35 milyar TL yatırım yapılacağını açıklaması, gözleri bölge illerine çevirdi. Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı Kars’ın yanı sıra Diyarbakır, Şanlıurfa ve Van’ın cazibe merkezi haline getirilecek şehirler olacağı öğrenildi. Diğer şehirlerin “Biz neden olmadık?” tepkisiyle karşı karşıya kalmak istemeyen hükümetin sayıyı artırabileceği de ifade ediliyor.

CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞUYOR

Cazibe merkezleri projesinin, son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK ) toplantısının da gündeminde yer aldığı kaydedildi. Hükümet, cazibe merkezleri projesi ile az gelişmiş bölgelerde, büyüme merkezi işlevi görecek kentsel merkezlerin oluşturulmasını ve desteklenmesini amaçlıyor. Turizm potansiyelini geliştirici projeler ile tarihi kent dokusunun ortaya çıkarılması, cazibe merkezi şehirlerin ana eksenlerini oluşturuyor.

Büyüme ve çevrelerine hizmet verme potansiyeli yüksek illerden seçilecek olan cazibe merkezlerinin öncelikle ulaşılabilirliği iyileştirilecek, fiziki ve sosyal altyapısı güçlendirilecek. O bölgenin potansiyeline uygun fabrikalar kurulacak. Oluşturulacak istihdamın yanı sıra devlet alımları bu fabrikalardan yapılacak. Türkiye’nin yurtdışına yaptığı yardımlarda ve kamuya yönelik alımlarda cazibe merkezi şehirlerde üretilen mallara öncelik verilecek.

ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, geçmişten bugüne AK Parti iktidarları olarak bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya yönelik programlar uyguladıklarını belirterek, “Bölgede kalkınma ajanslarımız var. Ciddi çalışma içerisindeler” dedi.

Elvan, geri kalmış bölgeler için bir merkez oluşturulması, daha sonra o merkezin çevresindeki illerin geliştirilmesi şeklinde özetlenecek yöntemin kalkınma açısından çok önemli olduğunu söyleyerek, “Örneğin Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı’yı paket olarak ele aldığınızda Kars’taki gelişmenin yansımalarını diğer illerde yavaş yavaş görürsünüz” diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik kalkınma hamlesini başlatacaklarını kaydeden Elvan, “Altyapı yatırımlarını destekleyerek, ilin hinterlandındaki diğer iller ile etkileşim içerisinde kalkınmasını sağlayacak mekanizmaları ortaya koyacağız” ifadesini kullandı.

STK TEMSİLCİLERİ MEMNUN

Başbakan Binali Yıldırım’ın Doğu’ya 3-4 cazibe merkezi kurulacağını söylemesi, Diyarbakırlı sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcilerini memnun etti. STK temsilcileri, projenin bir an önce hayata geçmesi için ivedi adımların atılmasını istedi.

Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, “Son yaşadığımız kötü süreç büyük sıkıntılar yarattı, ortada ağır bir tablo var. Halk moralsiz, motivasyon yok. Yatırımcıda da yatırım yapma motivasyonu yok, bölgeye ilgisi yok. Bundan dolayı bütün altyapısının devlet tarafından yapıldığı cazibe merkezleri olmazsa olmazdır ve önemlidir. Yatırımcının bölgeye ilgisi artar” dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSD) Başkanı Ahmet Sayar ise “Bölgemiz ekonomik ve sosyoekonomik olarak Türkiye ortalamasının 2.5-3 kat altında. Bölgemizin ekonomik yönden kalkınması için özel politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Bu anlamda cazibe merkezleri çok önemlidir. Fakat bunun için ilk başta huzur, barış ve güven ortamının tesis edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Haberturk

18 Haz 2016 - 10:20 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.