Ekrana bir saat bakan 16 dakika daha az uyuyor

Akıllı telefon ve tabletle oynayan bebeklerin az uyuduğu belirlendi. Yapılan araştırmalara göre üç yaşından küçük çocukların ekran karşısında harcadıkları her saatin uykularından 16 dakika çaldığı tespit edildi. Bu uykusuzluk durumunun ileride onların hem

Ebeveynlerin tablet ve telefonlarını elinden düşürmeyen bebeklere o kadar çok sık rastlanıyor ki... Bu zararsız gibi görünen durum aslında bebeklerin uyku saatini etkiliyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre küçük çocukların dokunmatik ekranla harcadığı her saat için uykularından 16 dakika kaybettikleri tespit edildi. Bu rakamlar önemli çünkü araştırmacılar uykunun küçük çocukların gelişiminde kilit rol oynamasının yanı sıra sonraki hayatında duygusal ve sosyal durumuyla akademik başarılarını da belirlediği düşünülüyor.

"DOKUNMATİK CİHAZLAR ÇOCUKLARI DAHA FAZLA UYARIYOR"

İngiltere'de 715 aileyle yapılan araştırmada, altı aylık ve üç yaş arasındaki çocukların yüzde 75'inin dokunmatik ekranı olan cihazları her gün kullandıkları ortaya çıktı. Yapılan ankette belirlenen rakamlar şöyle: Altı ile 11 ay arasındaki bebeklerin yüzde 51'i her gün dokunmatik cihazla oynuyor. Bu rakam 25 ila 36 aylık çocuklarda yüzde 92'ye yükseliyor. Kullanım süreleri ise ortalama 25 dakika. Araştırmanın başındaki isim Dr. Tim Smith "Bu sonuçlar, dokunmatik ekranlı cihazların popülaritesinin ve erişilebilirliğinin, bebekler tarafından çok kullanıma neden olduğunu ve bu da azaltılmış uykuyla ilişkisini ortaya koyuyor" yorumunu yaptı. Çünkü 25 dakika boyunca cihazı elinden düşürmeyen çocukların uykularından 6 dakika eksildiği tespit edildi. Akıllı telefon kullanımıyla uyku eksikliği arasındaki bağlantı henüz açık değil ama dokunmatik cihazların çocukları aşırı uyardığı belirtiliyor.

Daha önceki araştırmalar dokunmatik cihaz kullanan bebeklerin motor becerisine daha çabuk ulaştığı belirlenmişti. Bu beceriler arasında oyuncakları alma ve yere bırakma, nesneleri tutup onları bir elden diğerine aktarma sayılıyor. Dr. Tim Smith, konuyla ilgili olarak "Potansiyel faydaları olabilecek dokunmatik ekran kullanımını tamamen kısıtlamadan önce, bu modern teknolojiyi, faydaları en üst düzeye çıkaracak ve küçük çocuklar için olumsuz sonuçlar sağlamayacak şekilde nasıl kullanılacağını derinlemesine anlamamız gerekiyor" dedi.

Kaynak: Karar Gazetesi

15 Nis 2017 - 11:30 - Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.