Gençler- Tatil -Yaz Kursları

Yaz tatili milyonlarca öğrencinin, dolayısı ile 80 milyon insanın hayatında bazı değişiklikler gündeme getirmektedir. Öğrenciler temmuzun ikinci haftasından itibaren okullarından karnelerini aldılar, öğretmenler iki haftalık seminer döneminden sonra yaz dönemine girdiler.

Özellikle öğrenciler için yaz dönemi yaklaşık üç aylık tatil ve boş zaman anlamına gelmekteydi. Ancak son yıllarda yaz etkinlikleri bu boş zaman kavramına farklı bir boyut getirdi. Son yılların ilgi gören yaz etkinlikleri arasında sivil toplum kuruluşlarının düzenledikleri yaz kursları ilk sıraları almaktadır. Yaz kurslarında haftada beş gün esasına göre programlar düzenleniyor, öğleden önce Kur'an eğitimi, öğleden sonra ise sportif etkinlikler ve çeşitli geziler düzenleniyor.

Belediyelerin sanat ve spor kursları da gençlerin ilgi gösterdiği yaz etkinlikleri arasında giderek ağırlığını hissettiriyor.

Bu kurslar belli bir doyum noktasına geldi. İnsanlar çocuklarının yaz döneminde üç ay hiçbir etkinlik yapmadan geçirmelerini istememektedirler. Fakat bazı kuruluşlar, yaz döneminde yapılan etkinlikleri pedagojik açıdan ele almadan planlamalar yapmaktadır.

Yaz kursunu, okulların kapandığı haftanın ertesi pazartesi günü başlatan kuruluşlar var, bu kuruluşlar yaz programlarını dört hafta üzerinden planlamaktadırlar. Yani temmuzun ikinci haftasında kursu bitirmektedirler. Bu planlama çok verimli olmayabilir. Çünkü öğrenciler karnelerini alınca bir müddet dinlenmeli, rahatlamalı, ortamını değiştirmelidir.

Diyanet İşleri Başkanlığının kurslarında da aynı uygulama göze çarpmaktadır. Öğrenciler eğitim öğretim sezonunu tamamladıktan hemen sonra yaz kurslarına alınmaktadır. Çocuklar bu kurslara bir heyecanla başlıyor, bazen de anne babaların verdikleri kararla bu kurslara devam ediyor fakat kurs, başladığı sayının belki de dörtte biri mevcutla ancak programı tamamlayabiliyor.

Camilerdeki yaz kursları öğrencilerin camilere alışmaları ve değerleriyle buluşmaları anlamında çok önemlidir. Artık bu kısım belli bir noktaya kadar başarılmıştır. Kurs planlayıcıları hedef yükseltmeli ve yaz kurslarında çocukların ve gençlerin gelecek inşasında etkili olacak nitelikli çalışmaları yapmalıdır.

Mesela camilerde seviye grupları oluşturularak çocukların Kur'an eğitiminde üst seviyeler zorlanmalıdır. Yine seçilecek seviye gruplarına yeterli ve nitelikli ilmihal eğitimi verilmelidir, Öğrencilerin gezilerle, piknik organizasyonlarıyla çok yönlü yetişmelerine katkı sağlanmalıdır.

Mesela, 6. Sınıfta diyanetin yaz kursuna giden ve kendisi için hazırlanan eğitim müfredatını okuyan öğrenci 7. Sınıfta yine aynı camiye ve aynı din görevlisine müracaat ettiğinde bu öğrencinin bir yıl önceki durumu ile ilgili bir veri tabanı oluşturulmuş mudur? Yoksa" bizim oğlan bina okur döner döner yine okur" mantığı ile mi hareket ediliyordur?

Türkiye, çok zor şartlardan bu günlere gelmiştir. Ülkenin karşılaştığı zorluklar ve hainlikler herkesin malumudur. Özellikle küresel yerleşik düzenin Türkiye üzerinde oynadıkları oyunlar asla göz ardı edilmemelidir. Hal böyle iken bürokrasinin her kademesindeki görevlileri rahat çalışma nimetinin şükrünü eda etmelidir, Gözlerini ufka çevirmeli, küçük başarıların hazzıyla sarhoş olmamalıdır.

Yaz aylarında son iki yıldır bir çalışma alanı daha ortaya çıktı. Dershanelerin kapatılmasından sonra üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin kendi okullarında veya başka bir okulda yaz kurslarında hazırlık çalışmalarına başlayacaklar.

Okullar artık yaz tatiline girmiyorlar. Her okulda TEOG veya YGS LYS kursları temmuz ayı itibarıyla başladı. Sınav döneminde olan öğrenciler ve bu öğrencilerin velileri yaz dönemini okul programlarıyla geçirecekler.

Özellikle gençler bu süreci çok iyi değerlendirmeli, veliler planlarını çocuklarını gerçeklerine ve geleceklerine göre yapmalılar. Vesselam

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hacı Sarı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.