Haftalık Ders Saatleri ve Programları Değişiyor -İşte Yeni Müfredat

Haftalık Ders Saatleri ve Programları Değişiyor. Ders programları ve müfredatları sil baştan değişecek. Milli Eğitim Bakanlığı gelecek yıldan itibaren ders saatlerini ve programlarını değiştirmek için büyük bir ekiple hazırlıklarını sürdürüyor.

Haftalık Ders Saatleri ve Programları Değişiyor. Ders programları ve müfredatları sil baştan değişecek. Milli Eğitim Bakanlığı gelecek yıldan itibaren ders saatlerini ve programlarını değiştirmek için büyük bir ekiplehazırlıklarını sürdürüyor. Yeni ders saatleri ve programları daha çok öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirme amaçlı olacak. Eğitim-Öğretimde yeni ders saatleri ve programları ile adeta reformsal bir değişiklik düşünülüyor. Öğrencilerin istek ve arzularını, eğilimlerini dikkate alan bir müfredat sistemi oluşturulacak. Seçmeli ders sayısı bu yeni dönemde artırılacak. Bunun dışında tabi ki eğitimle istihdam arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirici tedbirler olacak.

Konu ile ilgili Bakan Lutfü Elvan

"Seçmeli ders sayısı artacak

Yeni dönemde de eğitim alanında çok fazla reformlarımız olacak. öncelikli bir reform alanı olarak görüyoruz yeni dönemde de. Okullarımızdaki eğitim müfredatını gözden geçireceğiz. Öğrencilerimizin istek ve arzularını, eğilimlerini dikkate alan bir müfredat sistemi oluşturacağız. Seçmeli ders sayısını bu yeni dönemde artıracağız. Bunun dışında tabi ki eğitimle istihdam arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirici tedbirlerimiz olacak."

Yine önceki gün katıldığı habertürk canlı yayınında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin Şunları Kaydetti:

Ders Saatleri Azaltılacak. Hangi Branşlar Etkilenecek? Müsteşar Yusuf Tekin Açıkladı: Bazı dersler birleştirilecek. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin bugün katıldığı habertürk canlı yayınında, haftalık ders saatlerinde azaltmalar yapılarak bazı derslerin birleştirileceğini söyledi. Hangi dersler birleştirilecek? Hangi dersler kaldırılacak? Ders saattlerinin azaltılması, hangi branşların norm durumunu ve öğretmen atamalarını etkileyecek?

Önümüzdeki yıl uygulanacak olan müfredat değişikliği ve haftalık ders saatleri azaltılması bazı branşları etkileyecek. Henüz hangi derslerde azaltılma olması netleşmedi ama ders saati azalacak olan branşın doğal olarak öğretmen atamaları ve norm kadro durumları da düşecektir. Bu durumda bazı branşlarda norm fazlalılığı durumu oluşabilir.

Konu ile ilgili MEB Müsteşarı Yusuf Tekin bugun habertürk'e bulundu.

İŞTE O AÇIKLAMALAR

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yürüttüğü müfredat değişiminde ilk aşama tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren ders kitaplarındaki rahatsız edici ifadelerin kaldırıldığını söyledi. Tekin, tüm öğretim seviyeleri için başlatılan müfredat değişikliğinin de 2017-2018 eğitim-öğretim yılında hayata geçirilmesinin hedeflendiğini belirtti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yeni dönemi okul yapmaktan ziyade, okul müfredatının içeriğine yoğunlaşma dönemi olarak ilan ediyoruz" sözlerinin ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılan çalışmalara çevrildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, HABERTÜRK TV'ye yaptığı açıklama, müfredat çalışmalarının 1,5 yıl önce başladığını söyledi. Çalışmaların birkaç aşamada yürütüldüğünü vurgulayan Tekin, "Yeni bakanımızın verdiği ilk müfredat çalışmalarının hızlı ve kararlı şekilde yürümesiydi" diye konuştu.

Tekin yürütülen çalışmalar hakkında verirken, "Şikayetçi olduğumuz, eleştiri yönelttiğimiz her konu masaya yatırıldı. Çalıştaylar yapıldı, dinlendi; aydınlar, entelektüeller, veliler, idareciler, öğretmenler... Şu anda sahadaki veriler toplandı, kategorize edildi. Her genel müdürlük kendi okullarıyla ilgili çalışmaları yürütüyor" ifadelerini kullandı.

"MÜFREDAT HAFİFLETİLECEK, DERS SAATLERİ AZALTILACAK"

"Çocuklarımızın haftalık ders yükü çok fazla" diyen Yusuf Tekin, "Birinci kısmı ders saatleriyle alakalı. Ders saatleri azaltılabilir, dersler birleştirilebilir. Bu akademik heyetin vereceği önerilerle oluşacak. En büyük eleştiri, çocukların farklı etkinliklere zaman ayıramamaları. Müfredat hafifletilecek. Bu kadar ağır bir yüke ihtiyaç olmayabilir. Elimize gelen verilere göre karar verilecek" dedi.

RAHATSIZ EDİCİ İFADELER KALKIYOR

Ders kitaplarında tartışma yaratan bazı ifadelerin düzeltileceğini söyleyen Tekin, yeni kitapların 2016-2017 eğitim-öğretim yılında kullanılabileceğini açıkladı. Tekin şunları söyledi:

"Bazı ders kitaplarımızda ayrıştırıcı, ötekileştirici ifadeler var. Toplumlar arası sınıf oluşturucu ifadeler ayıklanacak. Kültürel, tarihsel birlikteliği sağlayan yeni içeriklerin dahil olması söz konusu olacak. Bu yıl öğretmen arkadaşlarımızla her ders bazında toplantılar yapıldı. İçeriğine dokunmadan, görsel, yazılı ifadeler, görüntüler, yönlendirmeler varsa onların ders kitaplarından çıkarılmasıyla ilgili olarak kitabın yazarı ve yayınevleriyle görüşmeler yapıldı. Hatalar düzeltildi. Yeni eğitim yılında kitaplardaki rahatsız edici ifadeleri değiştirilip ihale süreci başlatıldı."

MÜFREDAT BİR SONRAKİ DÖNEMDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Okul müfredatının içeriğine yoğunlaşma dönemi olarak ilan ediyoruz" sözleri sonrası gözler ders müfredatlarına çevrilmişti. MEB Müsteşarı Tekin, yapılan çalışmalar hakkında, "Nihayete ermiş bir çalışma yok. Bu yaz bu konuda ilgili genel müdürlüklerimiz çalışmaları tamamlayacaklar. Nihai kararı Talim Terbiye Kurulu kendi takvimine göre tamamlayacak. Önümüzdeki yıl yeni müfredatla ilgili bir çalışma yapmamız mümkün değil. Ancak bunun önümüzdeki yıl kurulda çalışmaların tamamlanması ve bir sonraki yıl hayata geçirilmesi olabilir" diye konuştu.

Duygu AYAZ

04 Haz 2016 - 22:47 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.