Hamza Aydoğdu Öğretmen Atamaları Açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu AKİT TV canlı yayına konuk oldu. Hamza Aydoğdu canlı yayında öğretmen atamalarına dair açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu AKİT TV canlı yayına konuk oldu. Hamza Aydoğdu canlı yayında öğretmen atamalarına dair açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar.

Türkiye'nin Öğretmen Açığı Ne Kadar?

Şu an da Milli Eğitim Bakanlığının 115 bin öğretmen açığı bulunmaktadır. Her yıl 50 bin 55 bin öğretmen olmaktadır. Önümüzdeki ağustosta 35 bin öğretmen ataması yapılacak. Böylelikle öğretmen açığı 35 bin azalacak. İçinde bulunduğumuz çağın gereği olarak ihtiyaç giderek azalmaktadır. Kamuya ayrılan kadroların neredeyse yarısını Milli Eğitim Bakanlığı kullanıyor. Bunun yanında il içi yer değiştirmelerle birlikte şehir merkezlerinde ciddi anlamda norm fazlası öğretmen oluşuyor. Bütün bunları göz önüne aldığımızda öğretmen açığının giderek azaldığını söylemek mümkün. Şu an için ise115 bin öğretmen ataması açığı bulunmaktadır.

Emekliliği özendirici çalışmalar var mı?

Emekliliği özendirici çalışmalar konusunda açıklamalarda bulunan Hamza Aydoğdu, kamuoyunda atama talebi bulunan öğretmen adaylarının emekli öğretmen sayısı ile ilgili olarak ciddi anlamda bir yanılgıları olduğunu ifade etti. Hamza Aydoğdu, ayrıca eski yönetmelik doğrultusunda emekli olan kişi sayısının yarısı kadar izinsiz atamanın artık yapılamadığını belirterek emekli öğretmen sayısıyla atama konusunda bir bağlantı olmadığını vurguladı. Aydoğdu 2002 yılında emekli öğretmen sayısının 11 bin civarında olduğunu ifade ederken, 2015 yılında emekli olan öğretmen sayısının 1700 olduğunu belirtti. Aydoğdu öğretmen kitlesinin genç nüfustan olduğunu ifade ederek önümüzdeki yıllarda emekli öğretmen sayısının bir hayli azalacağını ifade etti. Aydoğdu öğretmenlerin % 70 oranında 30-40 yaş arasında bulunduğunu ifade etti. 61 yaş ve üzeri öğretmen sayısı ise 5700 civarında.

Bu doğrultuda Aydoğdu, bir kaç yıl içerisinde emekli öğretmen sayısının bir hayli düşeceğine değindi.

300 Bin Atama Bekleyen Öğretmen Var. Bu Sayı Nasıl Eritilecek?

Hamza Aydoğdu atama bekleyen öğretmenlerin toplumun kanayan yarası olduğunu ifade ederek, bu durumun sosyal bir sorun olduğuna değindi. Aydoğdu, Temmuz 2014 de yapılan KPSS sınavına 320 bin öğretmen adayının katıldığını 2014 Ağustos döneminde 40 bin ve 2015 Şubat döneminde 15 bin olmak üzere toplamda 55 bin öğretmen atamasının gerçekleştiğini ifade etti. Bu atamalarla atama bekleyen sayısı 260 binlere gerilerken bu yıl mezun olacaklarla birlikte bu sayının tekrar 350 bin dolaylarına yükseleceğini ifade etti.

Aydoğdu atama bekleyen öğretmen adaylarının sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın değil üniversitelerin, sendikaların, Yüksek Öğretim Kurumunun ve toplumun bir sorunu olduğunu ifade etti.

Bu konuda atılması gereken adımları sıralayan Aydoğdu, ilk olarak üniversite okumanın iş sahibi olmakla bir tutulmaması gerektiğini ifade etti. İkinci olarak ise Eğitim Fakültelerinin sürekli olarak bölüm açmamaları gerektiğini belirten Aydoğdu, bu konuyla ilgili olarak çalışmalar yürüttüklerini ve sayın Nabi Avcı'nın bu konuda çok duyarlı davrandığını ifade etti.

Aydoğdu ifadelerinde 3-4 yıl içerisinde atama bekleyen öğretmen sayısının 700 bin civarına dayanacağını ifade etti. Bu ifadelerden anlaşılan ise önümüzdeki yıllarda atamalarda bir hayli azalma yaşanacağıdır.

Hamza Aydoğdu konuşmasında seçim öncesinde öğretmen atamasına hiç değinmedi. Sürekli olarak 2015 Ağustos atamasında söz etti. 2015 Ağustos ayında iyi bir alım olacağını ifade etti. (atamagündemi.com)

17 May 2015 - 00:58 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.