'İlk kafa nakli 2017'de gerçekleşecek'

İtalyan Beyin Cerrahı Dr. Sergio Canavero gerekli para ve iznin alınması durumunda operasyonun Aralık 2017'de gerçekleşebileceğini duyurdu.

Hindistan'da yayın yapan Times of India gazetesine konuşan Canavero, operasyonu gerçekleştirecek teknolojiye sahip olduğunu ve ekibinin de hazır olduğunu iddia etti.

ÖncekiSonrakiÇinli ekibinin kadavralar üzerinde bu işlemi başarı ile uyguladığının altını çizen İtalyan doktor, gerekli izni alabilirse, ilk kafa nakli Çinli bir hastaya yapılacak.

Daha önce de benzer iddialarda bulunarak adını duyuran ve geçtiğimiz aylarda Sergio Canavero, bir maymun üzerinde kafa naklini başarıyla gerçekleştirdiğini iddia etmiş, bu işlemin insanlarda da yapılabileceğini öne sürmüştü. Ancak pek çok bilim insanı için bu operasyon bir intihar anlamına geliyor.

İşte pek çok bilim insanının intihar olarak nitelendirdiği bu operasyon ile ilgili dikkat çeken sorular ve cevapları:

Operasyon ne kadar sürecek?

Yaklaşık 36 saat sürmesi öngörülen operasyon yaklaşık 11.2 milyon dolara (Yaklaşık 30 milyon TL) mal olacak.

Ameliyat sonrası kişi nasıl bir süreçten geçecek?

Kas ve damarların yeni bedene dikilmesinin ardından hasta yaklaşık 1 ay boyunca komada tutulacak. İddiaya göre bu adımların ardından kişi, yeni vücudunda yaşamaya başlayacak.

Beyin nakli ile kafa nakli arasındaki fark ne?

Canavero'ya göre beyin nakli kafa naklinden daha zor bir işlem. Beyin naklin esnasında hassas dokuların zedelenmemesi gerektiğini vurgulayan Canavero, bu işlemin çok zahmetli ve dikkat gerektiren bir operasyon olduğunu belirtiyor.

Dondurulmuş bir kafa nakledilebilir mi?

Nakledilecek kafanın henüz tüm fonksiyonlarını kaybetmemesi gerekiyor. Bu nedenle nakledilecek kafanın kısa süre önce ölmüş bir kişiye ait olması operasyon açısından olmazsa olmaz. Dondurulmuş bir kafa ise bu kriterlere uymuyor.

KAYNAKNTV

17 May 2016 - 16:23 - Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.