İslam coğrafyasında ‘tek takvim’ dönemi

İslam ülkeleri arasında dini bayramların başlangıç günleriyle ilgili farklılık ortadan kaldırıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İslam Hilal Gözlem Projesi (ICOP) iş birliğiyle düzenlenen ve 3 gün süren kongre sona erdi. İslam dünyasında ve Müslümanlar arasında Hicri aybaşları konusunda ortak bir karara varılmak amacıyla düzenlenen 'Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi'nin sonuç bildirisini açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez," Yaklaşık üç yıllık bir çalışmayı bugün neticelendirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Aynı beldelerde yaşayan Müslümanların aynı camide namaz kılan Müslümanların bayram gününü birbirinden ayırmasına bu toplantı son vermiştir" ifadelerini kullandı.

KAMERİ AY HİLALLE BAŞLAR

Kongre kapsamında alınan kararları açıklayan Görmez, “Kongre, önceki kongrelerin ve fıkıh akademilerinin kararlarını teyit etmiştir. Kameri ayın başlangıcındaki temel ilke ister çıplak gözle olsun ister modern astronomik gözlemlere bağlı olsun hilalin görülmesidir. Hilalin farklı zamanlarda farklı yerlerde görülmesine itibar edilmez. Bir yerde görüldüğü zaman diğer yerlerde de görülmüş kabul edilecektir" dedi.

ASTRONOMİ-FIKIH AYNI POTADA

Görmez sözlerine şöyle devam etti: “Bugün burada tekli bir takvimin büyük bir çoğunlukla kabul edilmiş olması dünyada yaşayan bir tek hicri takvime göre kendi ibadetlerini, kendi bayramların tanzim etmeye başlayacağı anlamına gelir. Bunların yanında bu takvim dini metinler ile kesin astronomik kurallar arasında bir çelişki ve çatışma olmadığından astronomik ölçütler ve fıkhı kuralları beraberce göz önüne almıştır."

60 ülkeden temsilci katıldı

Dini bayramların aynı gün yapılabilmesi için ortak karar imkânının arandığı kongreye Türkiye, Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, ABD, Katar, Fas, Ürdün'ün de aralarında bulunduğu 60'a yakın ülkeden temsilci katıldı.

AYRIŞMAYI KALDIRDIK

Görmez konuşmasına, “Takvim Müslümanlar için özellikle müslüman azınlıkların karşı karşıya olduğu bazı sorunları çözme yönünde çok önemli katkılar sunacaktır. Bu sonuçlardan biri oruç, bayram gibi müslümanlar için önemli anlam taşıyan günleri birleştirmesidir. Bir diğeri ise ayrışmayı ortadan kaldırmasıdır. Özellikle azınlık halinde yaşayan müslümanlar arasında bu sorun tek bir devlet içinde bazen iki bazen de üç farklı günde oruç ve bayram yapma noktasına varacak aşırı durumlara yol açabilmektedir" diyerek devam etti.

31 May 2016 - 11:05 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.