Kağıt reçeteye başhekimlik onayı yarın kalkıyor!

15 Ekim günü yürürlüğe giren hastanelerden yazılan kağıt reçetelerin Başhekim tarafından onaylanması şartı yoğunluk yaşanması nedeniyle kalkıyor.

Yoğunluk yaşanması nedeniyle vatandaşı isyan ettiren o uygulamaya son. 15 Ekim'de yürürlüğe giren Hastanelerden yazılan kağıt reçetelerin Başhekim tarafından onaylanması şartı kalkıyor. Söz konusu reçetelerde 27 Ekim'den itibaren başhekimlik onayı gerekmeyecek. Sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresinin, 27.10.2016 tarihinden itibaren düzenlenen reçetelerde, reçeteyi yazan hekim tarafından kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtilerek onaylanması yeterli olacaktır.

Konuya ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İlaç reçetelerinin güvenli elektronik imza kullanılarak elektronik olarak düzenlenmesi esastır. Elektronik reçete uygulamasında 01.10.2016 tarihinden itibaren sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen istisnalar hariç olmak üzere sadece “Güvenli Elektronik İmza” ile e-reçete düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.

20.10.2016 tarihli duyurumuzda sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresinin kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtileceği ve başhekimlik tarafından kaşe ve imza ile onaylanacağı, özel tıp merkezleri ile özel diyaliz merkezlerinde ilgili mevzuatı kapsamında mesul müdür/başhekim olarak tanımlanan kişilerce de söz konusu onay işleminin yapılabileceği bildirilmiştir.

SİSTEM ÇALIŞMAZSA...

Uygulamaya ilişkin yapılan değerlendirmeler sonrasında Medula Hastane sistemi yönetici ekranlarında 27.10.2016 tarihinden itibaren, sağlık hizmeti sunucuları başhekimlikleri tarafından sistemlerin çalışmadığının beyan edileceği alan tanımlanmıştır. Başhekimliklerce sistemlerin çalışmadığı tarih ve saatin bu alana kaydedilmesi gerekmekte olup gerekli kontroller Kurumumuzca ayrıca yapılacaktır.

Sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresinin, 27.10.2016 tarihinden itibaren düzenlenen reçetelerde, reçeteyi yazan hekim tarafından kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtilerek onaylanması yeterli olacaktır.

Hekimlerin başvurdukları halde güvenli elektronik imzalarının henüz temin edilememesi ya da zaman içerisinde yenileme/zayi/arıza/çalıntı vb. durumların olabileceği göz önüne alınarak, ilgili hekim ya da sağlık hizmet sunucusunun gerekçeleri ile birlikte bağlı bulundukları Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurması ve Merkez Müdürlüğünün gerekçeleri uygun görmesi halinde 3 (üç) ay süreyle “SGK Kurumsal Hekim Şifresiyle” e-reçete yazılabilmesine sistem tarafından izin verilecektir.

KAYNAK MİLLİYET

26 Eki 2016 - 11:55 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.