Kamu'da yapay zeka dönemi

Akıllı Devlet geliyor,Devlet tüm kamu hizmetlerini paket halinde sunacak yapay zeka uygulamasını hayata geçiriyor. Proje, eğitimden sağlığa her alanı kapsıyor

Sabah
Haber albümü için resme tıklayın

Hükümet, günlük yaşamdan kamu yönetimine, ekonomiden sağlığa, eğitimden şehirleşmeye kadar tüm alanlarda yapay zekaya dayalı "akıllı devlet" modelini uygulamaya geçiriyor.

Ulusal veri santrali üzerinden hizmetlerin otomatik olarak sunumunun sağlanacağı "yapay zeka" ile kamu hizmetleri paket halinde, tek seferde sunulacak. Yeni bir eve taşınan vatandaş, tapu kayıt işlemini yaptırdığı anda nakil, elektrik, doğalgaz, su, telefon aboneliği işlemleri de aynı anda otomatik olarak devreye alınacak. Üniversiteyi kazanan öğrencilerin de burs ve yurt işlemleri anında yapılacak.

GÜNLÜK YAŞAM KOLAYLAŞACAK

Dijital Türkiye Projesi ile kamudaki bütün alanlarda günlük yaşamı kolaylaştırmak için dijital teknolojiyi hakim kılacak bir yapı oluşturuluyor.

Hükümet, açık veri, siber güvenlik, internet altyapısının zenginleştirilmesi ve sanayide robotik üretim modellerini dikkate alarak kapsamlı bir yol haritası hazırladı. Avrupa'daki örneklerin incelendiği projede hizmetlerin e-devlet kapısına entegrasyonu için yönetmelik taslağı hazırlanıyor. Hizmetlerin e-devlete entegrasyonu hızlandırılırken daha etkin kullanımının önü açılıyor, hizmet sunan kurumların da sahiplenme düzeyi artırılıyor.

PROJE ÜÇ AŞAMADAN OLUŞUYOR

Proje üç aşamadan oluşuyor. Buna göre tüm kamu kurumlarının tek bir kurum gibi çalışmasını sağlayacak entegre bir yapı oluşturulacak. Ardından 'ulusal veri santrali' üzerinden hizmetlerin otomatik sunumunu sağlayacak yapay zeka uygulamasına geçilecek. Böylece kurumlar arasında standartlaşma ve etkin veri paylaşımı hakim kılınacak. Üçüncü aşamada da vatandaşlar tarafından talep edilen kamu hizmetleri paket halinde tek seferde sunulanacak.

Başbakanlık çatısı altında bütün bu reformları yakından izleyecek bir de takip sistemi kurulacak. Stratejik hedefler, reformları takip sistemiyle her bir bakanlığın da karnesi çıkarılacak.

VATANDAŞ KAPI KAPI DOLAŞMAYACAK

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yapay zeka çalışmasına ilişkin SABAH'a değerlendirmelerde bulundu. Elvan, e-devleti de içine alan kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirterek, şunları anlattı: "Tüm işlemlerin bilgisayardan yürütüldüğü bir mekanizma oluşturulacak. Diyelim ki evinizi taşınacağınızı beyan ettiniz. Sistemden adresi vereceksiniz. Elektrik, su, doğalgaz ve telefonunuz otomatik olarak aktrılacak. Ücretleri ise kredi kartıyla ödenecek. Vatandaşımız bu işlemleri yapmak için artık kapı kapı dolaşmayacak. Siber güvenlik eylem planı da kısa sürede tamamlanacak. Haziran sonuna kadar bu alandaki tüm eylemler hayata geçirilecek

HAZAL ATEŞ

19 Nis 2016 - 07:33 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.