"KHK ile atılanlar OHAL sonrası dönebilir"

670 ve 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin getirdiği değişikliklere göre, kamu görevinden çıkarılanlar yeniden geri dönebilir mi? İdare Hukuku Profesörü Metin Günday cevapladı.

670 ve 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin getirdiği değişikliklere göre, kamu görevinden çıkarılanlar yeniden geri dönebilir mi? İdare Hukuku Profesörü Metin Günday cevapladı.

İdare Hukuku Profesörü Metin Günday, t24'ün sorularını cevapladı

KHK'yla bu haklar alınabilir mi?

Bu OHAL KHK'si. Yani anayasaya göre olağanüstü halin (OHAL) gerektirdiği durumda çıkarabilir ve OHAL'in süresince geçerli olabilir. Ama OHAL kaldırıldığında bu kararlar da hükmünü kaybediyor. Yalnızca OHAL ilanında ve OHAL süresince geçerli olabilir.

-OHAL kalktıktan sonra dava açma yolu ve hakkı var mı?

Buna benzer bir durum 12 Eylül'den sonra 1402 sayılı sıkıyönetim kanununda yaşanmıştı. Dönemin sıkıyönetim komutanları bu kanunun verdiği yetkiyle aynı yola başvurmuştu. Ancak 12 Mart 1986'da ilk kez, Ankara İdare mahkemesi 1402'liklerin (Bu kanunla hakları ellerinden alınanların) tüm aylık ve özlük haklarıyla göreve başlatılmaları gerektiği belirtildi ve çalışmadıkları sürelerde mahrum kaldıkları gelirlerin de tazminat olarak ödenmesi öngörüldü. Yani OHAL kaldırıldıktan sonra aynı durum yaşanabilir. Aynı durumun yaşanmaması için normal usullerle devlet memurluğundan çıkartılmaları ve cezalandırılmaları yapılabilirdi. Yani yapılan düzenlemeler OHAL kaldırılınca geçerliliğini yitirecektir.

16 Ağu 2016 - 08:43 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.

03

gercek - bankasyada fetöcu olmayanlar neden ıhrac edılıyor kı eger hımmet verenler varsa tespıt edılerek muebetle yargılansın eger adam kısısle hesabı ndan dolayı ıhrac edılmısse fetöcu olmadıgı halde ıse adelet yok akp mılletvekılı : eger ben akademısyen olsaydım bankasyada kredı cektıgım ıcın ıhrac olurdum dıyordu. melıh gokcek yasal olmayan hıcbır sey yapmadım hangı zamndan berı bankaya para yatırmak hımmet dısında suc oldu.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 08:43
01

SELM - O ZAMAN NIYE ATILDILARDI BIZIM TEŞKILATTAKI SEDAT AKYUZ EVET BEN FETOCUYUM VE SEMPATIZYANIYIM VE CALIŞTIM DIYO INKAR ETMIYO DONDU BAŞLADI

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 08:43