Kurbanlık fiyatları ne kadar?

Kurbanlık fiyatları belli oldu mu? 2016 kurbanlık fiyatları ne kadar? Büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar? Küçükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 450 lira ile bin 700 lira arasında değişeceğini söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında bu yılki kurbanlık fiyatları, kurbanlık hayvan varlığı ve üreticilerin beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ziraat Odalarından alınan bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının illere ve canlı ağırlığa göre farklılık gösterdiğine dikkat çeken Bayraktar, "Büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 450 lira ile bin 700 lira arasında değişeceği canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 14 ile 22 lira arasında, küçükbaşta kilogram başına 11 lira ile 20 lira arasında olacağı tahmin edilmektedir. Görüldüğü gibi kilogram fiyatı, büyükbaşta inek, düve, tosun olmasına, küçükbaşta koyun, keçi olmasına ve illere göre büyük farklılıklar arz etmektedir. Bayram yaklaştıkça gerçekleşecek taleple bu fiyatlar değişebilecektir" şeklinde konuştu.

Ülke ortalaması göz önüne alındığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 16 lira 80 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 14 lira 80 kuruş olduğunu belirten Bayraktar, "Büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizden, İstanbul'da Avrupa yakasında 15 lira 50 kuruşla 18 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 20 lira, Ankara'da 16 lira ile 18 lira, İzmir'de 15 lira 50 kuruş ile 16 lira 50 kuruş arasında değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul'da Avrupa yakasında 15 lira ile 16 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 19 lira, Ankara'da 14 lira ile 16 lira, İzmir'de 12 lira ile 18 lira düzeyinde seyretmektedir" diye konuştu.

"FİYATLARDA CİDDİ BİR ARTIŞ OLMADI"

"Ülke ortalamasında fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 8,9, küçükbaşta ise yüzde 9,1 oranında artmıştır" diyen Bayraktar, Temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 8,79 düzeyinde gerçekleştiği göz önüne alındığında fiyatlarda ciddi bir artış olmadığını kaydetti.

2016 yılında da en az 850 bin büyükbaş, 2,7 milyon küçükbaş olmak üzere 3 milyon 550 bin civarında hayvan kesileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Bayraktar, "Bu tahminle, bu yıl, kurbanlıklar için halkımızın ödeyeceği tutarın 7 milyar 535 milyon lirayı bulacağını hesaplıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan yapılan açıklamada şu an itibarıyla kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 200 bin büyükbaş, 3 milyon 780 bin küçükbaş hayvanımız olduğu ifade edilmektedir. Bu demektir ki Kurban Bayramı'nda kesileceğini tahmin ettiğimiz büyükbaş hayvan sayısından 350 bin, küçükbaş hayvan sayısından 1 milyon 80 bin baş daha fazla kesilebilecek nitelikte kurbanlık hayvan mevcudumuz vardır. Bu durum vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir. Ziraat Odalarımızla yaptığımız görüşmeler de bu görüşü destekler niteliktedir. Üreticilerimizin elinde yeterli sayının üzerinde kurbanlık hayvan vardır. Kimsenin, "hayvan bulabilir miyim acaba" diye bir endişe yaşamasına gerek yoktur. Bu yıl da geçmiş yıllardaki gibi kurbanlık ithal edilmemesi, üreticilerimizin ellerindeki hayvanları satması, mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi açısından yerinde bir uygulama olmuştur. Bu aynı zamanda hayvancılığımız açısından da önemli bir gelişmedir. Böylesine önemli bir dönemde, onca ithalat söylemlerine rağmen, kurbanlık ihtiyacının ülke içinden karşılanacak şekilde bir üretimin yapılabilmiş olması da gelecek açısından bize umut vermektedir" dedi.

Tatil süresinin uzun olmasından dolayı üreticilerin satış kaygısına değinen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Görüldüğü üzere geçen yılki talebin üzerinde kurbanlık hayvan mevcudumuz bulunmaktadır. Yine de üreticilerimiz, bu yıl bayram tatilinin çok uzun olması nedeniyle, birçok kişinin tatili tercih edip, kesim yapmayacakları, bunun da satışları olumsuz etkileyeceğini düşünmekte bu konuda endişe yaşamaktadırlar. İnşallah bu endişe yersiz çıkar, üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır ve hayvanlarını uygun fiyata satarlar. Et ve Süt Kurumu'nun bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata alması üreticimiz açısından çok önemlidir. Bunun için yetkililerden beklentimiz, elinde kurbanlık kalan üreticilerimize yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleridir."

28 Ağu 2016 - 16:40 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.