Kurum, yürüyemeyecek duruma gelen memuru emekli edebilir mi?

Göreve başladıktan 20 yıl sonra trafik kazası geçirerek yürüyemeyen biri kendi isteği olmadan kurumu tarafından emekliye zorlanabilir mi?

Memurlar.Net - Özel
Haber albümü için resme tıklayın

SORU:

Kuruma 2007 yılında %92 rapor ve 2013 yılında da %80 rapor ibraz edilmiş, Bakanlık bu raporlara istinaden şoför kadrosundan memur kadrosuna kadro değişikliği yapmıştır. Ayrıca 2010 yılında yine sağlık kurulundan masa başında çalışabilir ifadesi geçen sağlık kurul raporu alınarak kuruma verilmiştir. Şu an kurum amiri zorla emekliye sevk etmeye çalışmaktadır. Bu raporların bir hükmünün olmadığı SGK'ya yazı yazıp emeklilik işlemlerini başlatacağını söylemiştir. Şahsın rızası olmadan emekliye zorlanabilir mi? Toplamda 26 yıllık hizmeti bulunmakta, emekliliği dolmuş ancak çalışmak istemekte.

CEVAP:

Emekli Sandığı Kanununun 44. maddesine göre, tedavisi imkansız hastalıktan dolayı görevlerini yapamayacak duruma gelenlere "malul" denmektedir. Bu halde malulen emeklilik işlemleri uygulanmaktadır. Ek 22. maddede ise, sağlık izinlerini kullandıktan sonra göreve başlayanların sağlık izinli olarak geçirdikleri sürelerin fiili hizmet müddeti sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.

657 sayılı Kanunda ise, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalık halinde 18 aya, diğer hastalık hallerinde ise 12 aya kadar aylıksız izin verilmesi öngörülmüştür. Hastanede, yatarak görülen tedavi süreleri, 18-12 aylık sürelere dahildir. Bu sürede iyileşmeyen memura, aynı sürelerde bir daha izin verilir. Bu sürenin sonunda da iyileşmeyenler emekli edilir.

DURUMUNUZ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMEMİZ.

- Sağlık durumunuzla ilgili olarak sıhhi izin sürenizi doldurmamış iseniz Kurumunuzca görevinize son verilemeyeceğini değerlendirmekteyiz. Görev sırasında sağlığınızla ilgili rapor kullanarak bu raporlar sıhhi izin süresini doldurursa resen malulen emeklilik işlemleri yapılması gerekir.

- Sağlık durumlarında Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu yetkili kurul olarak, sağlık kurulu raporunuz mevcutsa bu raporu incelemekle mükelleftir. Sağlık Kurulu sizi malul görürse Kurumunuzdan ilişiğiniz kesilir. Veya başka görevler yapabileceğinizi kabul ederse memurluğa devam edebileceğinizi değerlendirmekteyiz.

- Memurluğa başlamada memurluk süresince belirli görevi yapmak koşulu ile göreve girilmez. Memurluk süresince farklı görevler üstlenerek memurluk yapılabilir. Sizin de sağlığınızdan dolayı şoförlük yapamayacak durumda olmanız size farklı memurluk hizmetinden alıkoyamayacağını da söyleyebiliriz.

Özetle, kamu kurumu, sizin vermiş olduğunuz bilgilere göre sizi emekliliğe zorlayamaz.

16 Şub 2015 - 12:36 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.