M. Zahit Kotku Hazretleri'nin bilinmeyen kareleri

13 Kasım 1980 tarihinde vefat eden Mehmet Zahit Kotku Hazretleri, vefatının 34. yıldönümünde bir kez daha dualarla anılıyor.

6qg5h_1415877181_3447.jpg
M. Zahit Kotku Hazretleri'nin bilinmeyen kareleri
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, 13 Kasım 1980'de Rahmet-i Rahman'a kavuşmuştu. Üstün ahlak ve faziletiyle tanınan Mehmet Zahid Kotku Hazretleri, birçok alandaki hizmetleri sebebiyle 'Görünmeyen Üniversite' olarak biliniyor.

Kabri, Süleymâniye Câmii hazîresinde bulunan Kotku, Türkiye'ye yön veren pek çok ismin de manevi hocası olması yönüyle de dikkat çekiyor.

Mehmet Zahid Kotku Hazretlerinin Kısa Hayat Hikayesi

Hoca Efendi, Miladî 1897 (Rumi 1313) yılında Bursa'da doğdu. Ailesi, 1883'de (Rumî 1297) Kafkasya'dan Bursa'ya göç eden Müslümanlardandır. Seyyid ve ehl-i tarik bir zat olan babası İbrahim Efendi, 1929 yılında 76 yaşında Bursa'nın İzvat Köyü'nde vefat etmiştir. Babası Onu: "Oğlum Mehemmed" diye çağırırmış. Soyadı "mütevazi" (alçak gönüllü) anlamındadır. Annesi Sabire Hanım, 1900 yılında Bursa'da vefat etmiştir.

Okuluna devam ederken Birinci Cihan Harbi nedeniyle 1916'da 19 yaşında askere alındı ve çeşitli cephelerde görev yaptı. 10 Temmuz 1919'dan itibaren askerlik görevine istanbul'da 25 K 30 şubede yazıcı olarak devam etti. Hatıra defteri kayıtlarından Mart 1922 tarihinde hala bu görevde olduğu anlaşılmaktadır.

İstanbul'da bulunduğu yıllarda dini toplantı, ders ve vaazların sürekli katılımcısı idi. 16 Temmuz 1920 günü Cuma namazını Ayasofya Camii'nde kıldıktan sonra Gümüşhaneli Tekkesine giderek Şeyh Ömer Ziyaeddin Efendi'ye intisab etti.

Onun 18 Kasım 1921 'de vefatı üzerine irşad makamı olan Tekirdağ-lı Mustafa Feyzi Efendi mürşidliğinde tasavvufî eğitimine devam eyledi. Defalarca halvete girdi. Seyr-ü sülukunu tamamladı.

1924 yılında 27 yaşında hilafet namesini ve Râmuz-ül Ehâdîs, Hizb-i Azam, Delail-i Hayrat ve Kaside-i Bürde icazetnamelerini aldı. Bu süre zarfında hafızlığını da tamamladı. Hocasının işareti üzerine muhtelif kasaba ve köylerde dini hizmetler ifa etti.

30 Kasım 1925 tarihli kanunla Tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonra Bursa'ya döndü ve evlendi. 1929 senesinde babasının ölümü ile boşalan İzvat Köyü İmam-Hatipliği görevine başladı. Burada 16 sene kadar hizmet ettikten sonra 1945 senesinde Bursa'da Üftade Camii imamlığına atandı. Bu görevi 1952 yılına kadar devam etti. 1952 senesinde Abdülaziz Bekkine Efendi'nin vefatı ve bağlılarının sürekli istekleri üzerine İstanbul Çivicizade Camii İmam-Hatipliği görevine tayin oldu.

Bu meyanda Zeyrekteki Ümmü Gülsüm Mescidi İmam Hatipliği görevini de ifa etti. 1 Ekim 1958 de Fatih İskenderpaşaCamii İmam Hatipliği görevine atandı. 13 Kasım 1980 (5 Muharrem 1401) Perşembe günü 83 yaşında vefatına kadar 22 sene bu göreve devam etti. 14 Kasım 1980 Cuma günü Süleymaniye Camii'nde kılman cenaze namazından sonra Kanuni Sultan Süleyman Türbesi Haziresinde kendisinden feyz aldığı hoca ve üstadlarının yanındaki istirahatgahına defin oldu.

ESERLERİ

Ömrünü hizmete adayan Mehmet Zahid Kotku Hazretleri, bugün de insanlığın önünü aydınlatmaya devam eden çok sayıda eser verdi.

Bunlar; Tasavvufî Ahlâk (5 cild), Cennet Yolları, Mü’minlere Vaazlar (2 cild), Ehl-i Sünnet Akaidi, Ana Baba Hakları, Hadislerle Nasihatlar (2 cild), Nefsin Terbiyesi, Tezkiretül-Evliyâ Tercümesi, Risâle-i Hàlidiyye Tercümesi, Evrâd-ı Şerif, Faydalı Dualar ve 32 Farz Mecmuası, Yemek Adâbı. Ayrıca Hocaefendi’nin konuşmaları derlenerek de Zikrullahın Faydaları, Özel Sohbetler, Peygamber Efendimiz, Tenbihler gibi kitaplar hazırlanmıştır.

13 Kas 2014 - 13:51 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.