Mahkeme: Sınava saatle girmek, iptal gerekçesi olamaz

Ankara 5. İdare Mahkemesi, kol saati yasağının kopya çekmeyi engelleme amacı taşıdığını ancak Demirbağ'ın kopya çektiğine ilişkin tespitte bulunulmadığını belirterek, avukatı haklı buldu. Demirbağ şimdi sınav sonucunun açıklanmasını ve mülakata davet edil

Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, Ankara'da 20 yıldır avukatlık yapan Demirbağ, 24 Aralık 2016'da düzenlenen avukatlar için adli yargı hakim ve savcı adaylığı yazılı sınavına girdi. 45 yaşındaki Demirbağ, yaş sınırı gereği son kez başvurma hakkı olduğu bu sınava kol saati ile katıldı. Sınav başladıktan yarım saat sonra görevliler, Demirbağ'ın kolundaki saati fark etti. 'Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik' gereğince adayların saat ile sınava girmesi açık şekilde yasaklandığından bu durum tutanak altına alındı. Ancak Demirbağ'ın sınava devam etmesi kararlaştırıldı. ÖSYM ise 13 Ocak'ta Demirbağ'ın sınavını geçersiz saydı. Demirbağ da işlemin iptali için dava açtı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, 23 Şubat'ta emsal bir karar vererek Demirbağ'ı haklı buldu.

KOPYA TESPİTİ YOK

Kararda, özetle şöyle denildi: "Amacın sınava katılanların bilgi ve emeklerinin dışında başka yollarla sonuca gitmesini, kopya çekmesini engellemek olduğu dikkate alındığında, bu amaca götürecek yol ve yöntemler ile aksine davranışın tespit edildiği hallerde uygulanacak hukuki yaptırımların ölçülü olması gerekir. Bu nedenle, kopya çekildiği yönünde belirleme yapılmadan, sadece yasaklanan belirli objelerin sınav salonuna sokulduğunun tespiti üzerine sınavın geçersiz sayılması ölçülülük ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Salt saat ile sınava girmiş olması dışında, kopya çektiğine veya sınav sonucunun objektif olarak değerlendirilmesini engelleyecek şekilde hal ve hareketler içerisinde olduğuna ilişkin bir tespit bulunmayan davacının sınavının geçersiz sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmaktadır."

EMSAL NİTELİKTE KARAR

İşlemi iptal eden mahkeme, yargılama ücretlerinin ÖSYM'ce ödenmesine hükmetti. Demirbağ, bu karar gereğince ÖSYM'nin sınav sonucunu açıklamasını, HSYK'nın da kendisini mülakata çağırması gerektiğini ifade etti. Yaşı gereği son kez sınava girme hakkının da elinden bu yolla alındığını anlatan Demirbağ, "Kolumda saati unutmuşum gibi bir gerekçeyle sınavımın iptal edilmesi saçma bir karardı. Kamera görüntüleri incelendiğinde kopya çekmediğim görülüyor. Bu, emsal bir karardır" dedi.

Hürriyet

26 Mar 2017 - 12:18 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.