Memura Ramazan Paketi Yardımı Tartışması

Sayıştay, memuruna Ramazan paketi olarak ayni nitelikte yardımda bulunan belediye görevlilerine zimmet çıkardı

Sayıştay 2. Dairesi, ramazan ayında personele dağıtılmak üzere erzak paketi alımı yapan ve bunu dağıtan belediye görevlilerine, zimmet çıkardı ve ortaya çıkan kamu zararının harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisinden tahsiline karar verdi.

İŞTE SAYIŞTAY 2017 TARİHLİ KARARI

Kurum tarafından ramazan ayında personele dağıtılmak üzere erzak paketi alımı yapıldığı, ayni yardım niteliğinde olan bu paketlerden memur personel ile sözleşmeli personelin de faydalandırılmasıyla ilgili olarak;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 146'ncı maddesinin ikinci fıkrasında aynen; "Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemez, hiçbir yarar sağlanamaz." denilerek memur personele kanunlarda açıkça belirtilen haklar dışında hiçbir menfaat sağlanamayacağı tereddüde mahal olmayacak şekilde hüküm altına alınmıştır.

4688 sayılı Kanun kapsamında imzalanan "Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme" hükümlerinde de memur ve sözleşmeli personele ayni yardım niteliğinde erzak paketi verilebileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

Yapılan incelemelerde Kurum tarafından işçiler ile imzalanan toplu sözleşme gereği işçilere verilmek üzere erzak paketi satın alındığı, satın alınan ..... adet paketten......tanesinin memur personele .......adedinin ise sözleşmeli personele verildiği görülmüştür.

Sorumlular savunmada her ne kadar, mevzuat gereği personele yapılacak yemek yardımını, bunun için harcadığı bedelden daha az bir bedel ile erzak paketi vererek gerçekleştirdiklerini, yapılan bu yardımın aynı zamanda işçi ve memur personel arasında çalışma barışını korumayı amaçladığını belirtseler de yapılan yardımın yasal dayanağı bulunmadığından savunmaya katılmak mümkün görülmemiştir.

Bu itibarla; Kurum tarafından ramazan ayında personele dağıtılmak üzere erzak paketi alımı yapıldığı, ayni yardım niteliğinde olan bu paketlerden memur personel ile sözleşmeli personelin de faydalandırılması sonucu oluşan ........TL kamu zararının Harcama Yetkilisi ....... ve Gerçekleştirme Görevlisi ...........' a, müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereğince işleyecek faizleri ile birlikte ödettirilmesine,

İş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren aynı Kanununun 55 inci maddesi gereğince altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu ve 56 ncı maddesi gereğince beş yıl içinde Sayıştay Daireleri nezdinde yargılamanın iadesi yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

memurlar.net

22 May 2017 - 22:51 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.