Mustafa Kır: Ücreti Verilmeyen Nöbet Tutulmaz!

Mustafa Kır: Ücreti Verilmeyen Nöbet Tutulmaz!

NÖBET ÜCRETİ VERİLMEZSE NÖBETTE TUTULMAZ

Toplu Sözleşme sürecini masasında tüm kamu çalışanlarını ve onların emeklilerini ilgilendiren yüzdelik zam,taban aylığı zammı, enflasyon farkı, refah payı, Ek ödeme,Ek gösterge, Aile ve Çocuk Yardımı,Doğum ve Ölüm ve evlenme yardımı, ücret,fazla mesai,İkramiye 4/B ve 4/C lilerin sorunu gibi çeşitli konuları kamuoyunun gündemine taşımaya çalıştık. Bu yazımızda sadece öğretmenlerin nöbet göreviyle ilgili sorunlarına parmak basmak istiyoruz.

Öğretmenlerin görev ve sorumluluklarını tanımlayan temel kanunların hiç birinde öğretmenler nöbet görevinden sorumlu tutulmamıştır. Yani nöbet; mesleğin ifasını doğrudan ilgilendiren öğretmenlik mesleğinin asli bir unsuru değildir. Buna rağmen nöbet yükümlülüğünün yönetmelik zoruyla ve ceza tehdidiyle karşılıksız olarak öğretmenlerin üzerine yıkılması. hukuksuz bir uygulamadır.

Karşılıksız nöbet: "Ücret, emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanlara yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli tedbirleri alır" şeklinde Anayasa’nın 55. maddesinde ifadesini bulan Yine Anayasanın "Zorla çalıştırma yasağı’ başlıklı 18. maddesinde:‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır." hükümlerine aykırıdır.

Her Fedakarlığın Bir Karşılığı Olmalıdır

Her fedakarlığın bir karşılığı olmalıdır. Angarya nöbet; görevinin getirdiği fiziki ve psikolojik ağırlığın oluşturduğu stres yüzünden yıpranan ve yorgun düşen öğretmeninin eğitimde verimliliğini düşürdüğü gibi temizlik,güvenlik gibi her olayın hesabının nöbetçi öğretmenden sorulması zaman zaman istenmeyen olaylar yüzünden haklarında soruşturmalar açılması, cezalar verilmesi moral ve motivasyonu olumsuz yönde etkilemektedir.

Temiz,güvenli,sağlıklı bir eğitim ortamının oluşturulması noktasında eğitim-öğretime yardımcı bir unsur niteliği taşıyan nöbet görevinin öğretmen haricinde eğitilmiş görevlilerce yürütülmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Nöbet Ücreti Ya verilir,Ya verilir!

Böyle bir alt yapı olmadığından bu görevi karşılıksız olarak öğretmenlere yaptırılmıştır. Hatta dersinin en az olduğu veya hiç olmadığı günlere nöbet görevi verilmek suretiyle öğretmenlerin dinlenme hakları bile kısıtlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında nöbet görevinin karşılıksız tutulması kabul edilemez bir durumdur. Nöbet ücreti ya verilir,ya verilir. Verilmezse nöbette tutulmaz.

Her Kamu Personeli Danışma Kurulu ve KİK toplantılarının asli gündemini oluşturan "Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilen nöbet görevi karşılığında, nöbet tutulan her gün için 6 Saat Ek Ders Ücreti ödenmesi konusunda Eğitim-Bir-Sen tarafından toplanan 360 bin İmza çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı sayın Faruk Çelik'e teslim edilmiştir.

Ücretsiz Nöbetin Karşılığı Kaostur .

Toplu sözleşme görüşmelerinde Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmet Kolunun komisyon toplantısında yetkili sendika olan Eğitim-Bir-Sen’in talepleri arasında yer alan ve diğer sendikalarca da görüş ortaklığı olan konunun bütçeye getireceği yük gerekçe gösterilerek çözümsüzlüğe itilmesi yaşanacağı şimdiden belli olan bir kaosun önünü açmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Uyuşturucu şebekelerinin kol gezdiği şiddetin,madde bağımlılığının giderek ivme kazandığı bir ortamda okulların güvenliğinden Kamu İşveren Heyeti değil doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur. Konu "İlgililere yetkililere ilettik" oyalamaca ifadeleri ile geçiştirilemeyecek kadar ciddi ve önemlidir.

Nöbet Tutulmaması Karşısında Çözüm Üretilememiştir.

Geçen Öğretim yılının 2.Yarısından itibaren bazı sendikaların nöbet tutmama konusunda üyelerini bağlayıcı karar almaları karşısında Milli Eğitim Bakanlığı sorunu İl Milli Eğitim Müdürlerine, İl Milli Eğitim Müdürleri İl Milli Eğitim Müdürlerine onlarda okul müdürlerine havale etmenin dışında ne yazık ki kalıcı bir çözüm üretilememiştir.

Sorun Toplu Sözleşme Masasında çözüleceği inancıyla öğrencilerin güvenliği açısında sorumluluk bilinci içinde davranan Eğitim-Bir-Senli üyelerin üst üste nöbet tutmalarına rağmen bir kaos oluşmasının önüne geçilmiştir. Aynı uygulamanın devam etmesi imkansızdır. Öğretmenlerin bir kısmı nöbet tutarken diğer bir kısmının tutmaması nöbet tutmayanlara karşı bir yaptırım uygulanamaması,nöbet tutan öğretmenlerin emeklerinin karşılığının verilememesi yöneticiler açısından bir zafiyet oluşturmaktadır.

Nöbet Ücreti Verilmesinin Dışında Sorunun Çözümü Yoktur.

Artık Toplu Sözleşme masasında nöbet görevi karşılığında ücret verilmesinin dışında bu sorunun bir çözüm noktası yoktur. Nöbet ücreti sorununun Toplu Sözleşme masasında çözülmemesi durumunda yaşanabilecekleri düşünmek dahi istemiyoruz.

Her Toplu Sözleşme görüşmelerinde bu tür talepler; üzerinde çalışılması gereken maddeler" arasına havale edilmek suretiyle sorun süreç içinde unutturulmaya terk edilmekte bir sonraki Toplu Sözleşme masasına tekrar getirilinceye kadar dosyanın kapağı açılmamaktadır.

MEB Nöbet Ücreti Konusunda Aktif Sorumluluk Üslenmelidir.

Sorun sadece öğretmenin ücret alması sorunu değil, okulların temizliğini, güvenliğini ilgilendiren doğrudan Milli Eğitim Bakanlığının sorunudur. Sendikalardan çok Milli Eğitim Bakanlığının sorunun çözümünden yana taraf olmalıdır.

Sorun krize dönüştürülmeden Toplu Sözleşme masasında çözülmelidir. Eğitim-Bir-Sen olarak sorumluluğumuzun gereğini yerine getirdik. Sıra konunun çözümünden yana olanların sorumluluklarının gereğini yerine getirmelerindedir.

Mustafa KIR

Memur-Sen Ankara İl Başkanı

10 Ağu 2015 - 11:55 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.