Nedir Selam? Abdurrahman Sorgun yazdı...

Selâm,kelime kökü olarak aslen arapça olup slm ????) ) kelimesinden türemiştir.Anlam itibariyle sağ ve salim olma,güvende olma,barış gibi manâlara gelmektedir.

Selâm,kelime kökü olarak aslen arapça olup slm ????) ) kelimesinden türemiştir.Anlam itibariyle sağ ve salim olma,güvende olma,barış gibi manâlara gelmektedir.Yüce dinimizin adı olan "İSLÂM" bu kelime kökünden adını aldığı için bizim dinimiz barış ve güvende olunan,emin olunan bir dindir.Bir takım kitleler tarafından farklı gösterilip kötülemeye çalışılsada bizim dinimiz olan İslâm barış,kardeşlik dinidir.Bu kardeşliği bozan,adı barış olmasına rağmen içeriğinde yanlış emeller doğrultusunda hareket eden bizleriz.

Selâmı ilk veren Hz.Adem (as)dır.Bununla ilgili sahabeden Ebu Hureyre (ra)bize şunu nakleder.

"Resulullah (asm) buyurdular ki: "Allahü Teala Hazretleri, Hz. Âdem’i (as) kendi sureti üzere ve boynunu da altmış zirâ olarak yaratınca: "Git, şu oturan meleklere selam ver, onların seni nasıl selamlayacaklarına da dikkat et, dinle. Zira o selam, senin ve zürriyetinin selamı olacaktır." dedi.

Bunun üzerine Hz. Âdem onlara gidip:

"Esselamü aleyküm!" diye selam verdi. Melekler: "Esselamü aleyke ve rahmetullahi." dediler ve selama mukabele ederken “ve rahmetullahi'yi” ilâve ettiler.

"Esselamüaleyküm ve Rahmetullahi ve berekâtüh" yani "Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun " dediğimiz zaman "kardeşim benden sana kötülük gelmez,ben selim kimseyim.İçin ferah olsun "demektedir.Doğru selâm verme biçimi budur.Bizim dinimize göre de selâm vermek sünnet almak ise farzdır.

Bununla ilgili sevgili peygamberimiz(sav) efendimiz "Aranızda selâmı yayın" buyurur.Bizlerin kimliği olan "MÜSLÜMAN" da bu kelimeden gelir.Anlamı ise kendisinden emin olunan,selim olunan kimse demektir.

Selâmın doğru verilmesi rastgele verilmemesi ve anlamını bilerek yaşayarak verilmesi gerekir.Rastgele söylemek kelimenin anlamını değiştirdiği gibi amacının tersine bir yöne gitmektedir.Bunu da şu şekilde örneklendirerek izah etmeye çalışalım.

Birgün Rasulullah'a bir yahudi gelir ve onu "Esselamualeyküm" (barış üzerine ol­sun) demek yerine "Essam aleyküm" (Ölüm sana...) diye selamlar. Hz. Aişe, sinirle sert bir cevap verir. Rasulullah hanımını sus­turarak, "Aişe, sert kelimeler kullanma; nâ­zik ol; Allah her şeyde ılımlı olanı sever!' de­miş sükûnetini bozmayarak onlara dönüp "aleyküm " yani "sizin üzerinize olsun " diyerek mukabele ederdi.

Cennette mûminlerin selamlaşması ile ilgili Rabbimiz Zümer süresi 73.ayette bizlere şöyle buyurur;

“Rablerine karşı gelmekten sakınanlar ise, bölük bölük cennete sevk edilir, oraya varıp da kapıları açıldığında bekçileri onlara: “Selâmün aleyküm, tertemiz geldiniz. Artık ebedî kalmak üzere girin buraya, derler.”

En büyük selamlaşma ise yine Sevgili peygamberimiz Hz.Muhammed (sav) miraca çıktığında Cebrail (as)'dan sidret-ül müntehada

ayrılmış ve Allah (cc) huzuruna çıkınca "Ettehiyyatü lillâhi vassalevâtü vattayyibât (Hayat sahibi varlıkların hayatlarıyla sundukları ibadetler, dualar ve bütün güzel söz ve davranışlar Allah’a mahsustur.) demiştir.Buna karşilik Allah(cc); "Esselâmu aleyke eyyühennebiyyu va rahmetillâhi va berakâtuhu. (Ey nebî, Selâm, Allahın rahmeti ve bereketleri senin üzerine olsun.) diyerek mukabelede bulunmuş Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhhamed(sav) "Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhissâlihîn. (Selâm bize ve Allahın salih kullarının üzerine olsun.)" diyerek Rabbimizin selâmını almıştır.Bu konuşmaya tanık olan Cebrail(as)ise " Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu. (Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur. Yine şehadet ederim ki Muhammed O’nun kulu ve elçisidir.) "Kelime-i şehadeti getirmiştir.İşte tüm namazlarımızda okuduğumuz "tahîyyât" duasının manâsı budur.

Selâm olsun bu yazıyı okuyanlara!..Esselâmüaleyküm ve Rahmetûllahi ve berekâtüh..

Abdurrahman Sorgun

12 Mar 2017 - 21:59 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.