Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu - Tiroid Hastalıkları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu, Tiroid hastalıkları konusunda ilk yazısında “Tiroid nedir” üzerine kaleme almıştı. Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu konu hakkındaki ikinci yazısında tiroid hastalıkları tedavi yöntemleri üzerine açıklamalarda bulundu. İşte o yazısı:

Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu
Haber albümü için resme tıklayın

Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu, Tiroid hastalıkları konusunda ilk yazısında “Tiroid nedir” üzerine kaleme almıştı.Op. Dr. Ziya Boyacıoğlukonu hakkındaki ikinci yazısında tiroid hastalıkları tedavi yöntemleri üzerine açıklamalarda bulundu. İşte o yazısı:

Tiroid rahatsızlığının asıl adı guatr olarak bilinmektedir. Guatr rahatsızlığı, boynun ön kısmında yer alan tiroid bezlerinin belli sebepler nedeni ile şişerek, büyümesidir.

Tiroid bezi, vücudumuzun çalışma performansını belirleyen bir iç salgı bezidir. Bu nedenle, tiroid bezinde meydana gelen büyüme vücudumuzun çalışma hızını düşürerek bazen fazla kilo alınmasına bazen de oldukça fazla kilo verilmesine neden olabilir. Bu durumu tetikleyen olay ise tiroid bezlerindeki salgılama olayıdır. Bu nedenle tiroid rahatsızlığı için uygulanan tedavi yöntemleri de değişmektedir.

Tiroid hastalıkları tedavi yöntemleri, öncelikli olarak iç salgı bezinin fazla salgılanması ya da az salgılanması olarak gerekli analizler yapıldıktan sonra belirlenmektedir.

Tiroit hastalıklarını kabaca ikiye ayırdığımız zaman karşımıza iki türlü hastalık çıkmaktadır:

Birisi tiroidin fonksiyonel hastalıkları, diğeri ise tiroidin nodüler hastalıkları.

Tiroidin fonksiyonel hastalıkları denildiği zaman yine iki türlü durum söz konusudur: birisi tiroit bezinin normalden fazla çalışması (hipertiroidi), diğeri ise tiroidin normalden az çalışmasıdır (hipotiroidi).

Tiroidin normalden az çalışmasının tedavisi cerrahi değildir. Bu tip bir problemde yapılması gereken, eksik olan tiroit hormonunun ilaç olarak dışarıdan verilmesidir.

Tiroidin fazla çalışması ise cerrahi olarak düzeltilebilir bir durumdur. Ancak ameliyat zorunlu bir tedavi yöntemi değildir. Tiroit bezinin tümünün yaygın olarak fazla çalışması (diffüz toksik guatr ya da bir diğer adıyla Graves hastalığı) durumunda, hastalık ilk olarak ilaç ile tedavi edilmeye çalıflılır.

Eğer bunda başarı sağlanamaz ise veya tiroit hormonlarının seviyesi normale döndürüldükten sonra hastalık tekrarlar ise hastaya iki türlü ileri tedavi önerilir:

Birincisi radyoaktif iyot ablasyon (RIA; halk arasında atom olarak adlandırılan) tedavisidir, diğeri ise cerrahi olarak tiroit bezinin tamamının veya tamamına yakın bir kısmının çıkarılmasıdır.

Tiroit bezinin fazla çalışmasına neden olabilecek bir başka durum ise sadece bir veya birden fazla nodülün aşırı çalışmasıdır (toksik nodüler guatr).

Bu hastalıkta geri kalan tiroit dokusu normaldir. Bu nedenle hastalığın tedavisi öncelikle cerrahi olarak aşırı çalışan tiroit nodül ya da nodüllerinin çıkarılmasıdır.

Ancak ciddi ek hastalıkları olan ya da ameliyatı kabul etmeyen hastalarda RIA tedavisi de uygulanabilir. Toksik nodüler guatrda RIA tedavisine yanıt yeterli olmayabilir. Bu nedenle cerrahi tedavi birinci sırada tercih edilmektedir.

Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu

10 Eyl 2017 - 23:19 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.