Panama belgeleri depremi! Başbakan istifa etti!

Panama belgelerinin yankıları sürüyor. Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait belgelerin kamuoyuna sızmasının ardından İzlanda Başbakanı istifa ettiğini duyurdu.

Panama belgelerinde ismi geçen ve off-shore şirket aracılığıyla milyonlarca dolarlık yatırımı sakladığı iddia edilen İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson, istifa etti.

Parlamentonun feshedilerek erken seçime gidilmesi talebi, İzlanda Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grimsson tarafından reddedilen Gunnlaugsson, baskılara dayanamayarak istifasını sundu.

BAŞBAKANA İSTİFA ÇAĞRILARI

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te dün 10 binden fazla kişi parlamento önünde toplanarak protesto gösteri yapmış ve Başbakan Gunnlaugsson'un istifasını istemişti. Yaklaşık 330 bin nüfuslu ülke için rekor büyüklükte olduğu belirtilen eylemde göstericiler, muhalefetin Gunnlaugsson'a yaptığı istifa çağrısına destek vermişti.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11,5 milyon belgenin sızdırılmasının ardından, İzlanda Başbakanı ve eşinin, 2007 yılında "Wintris" isimli bir off-shore şirketini satın aldıkları ve milyonlarca dolar yatırımı bu şirket aracılığıyla sakladıkları iddia edilmişti.

SATIŞI SAKLAMIŞ

Gunnlaugsson'un şirketteki yüzde 50 hissesini 2009'da parlamentoya girdikten 8 ay sonra 1 dolar karşılığında eşine sattığı ancak şirketi ve bu satış işlemini parlamentoya yaptığı beyana dahil etmediği öğrenilmişti. Başbakan Gunnlaugsson ise eşinin hisse devrinden herhangi bir finansal çıkar sağlamadığını savunuyordu.

41 yaşındaki Gunnlaugsson, 2013 yılından bu yana İzlanda Başbakanlığı görevinde bulunuyor.

PANAMA BELGELERİ

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış ve 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı. Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

Şimdiye kadarki en büyük belge sızdırma kabul edilen olaya "Panama Papers (Panama belgeleri)" adı verildi.

06 Nis 2016 - 09:43 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.