Patron, hasta bakan işçiye izin vermek zorunda mı?

İş Kanunu'nda işçiye refakat izni verileceğine dair bir hüküm yok. İşçinin refakatçi raporu alması da bu durumu değiştirmez. Fakat memurlar ile işçiler arasındaki durum farklı. Memurlar, kurul raporu şartıyla 3 aya kadar bu izni kullanabiliyor.

İş Kanunu'nda işverenin işçiye izin vermesi gereken durumlar ifade ediliyor. Buna göre işveren işçisine, evlilik, anne-baba, eş, kardeş ve çocukların ölümü ile eşin doğum yapması halinde ücretli izin vermek zorunda. Ancak bunun dışında annesi veya babası hastalanan ya da çocuğunun başında hastanede beklemek zorunda olan işçiye işverenin izin verme zorunluluğu yok. Devlet memurlarında ise durum farklı.

İş Kanununa göre işveren evlenen işçisine 3 gün ücretli izin vermek durumunda. Evliliğin yanında, evlat edinmede de 3 gün izin kullanılabilir. Yani, evlat edinen bir işçi de 3 gün ücretli izin kullanabilir. Buna ek olarak, işveren işçisine anne-babanın, eşinin, kardeşinin ve çocuğunun ölümü halinde üç gün ücretsiz izin vermek durumunda.

BEŞ GÜN DE DOĞUM İZNİ

Geçtiğimiz yıl İş Kanunu'na eklenen maddeyle işçinin eşinin doğum yapması halinde kendisine 5 gün izin verilmesi yönünde düzenleme hayata geçti. Bu madde Kanuna eklenmeden önce işçi babalar, eşlerinin doğum yapması durumunda çocuklarını görebilmek ve eşlerinin yanında olabilmek için işverenin iki dudağının arasına bakmak zorundaydı. İşveren eşi doğum yapan işçiye izin vermek zorunda değildi. Bu madde sonrası eşi doğum yapan işçiler 5 gün ücretli izin alarak doğum sonrasında eşlerinin yanında olarak, yeni doğmuş yavruları ile gönüllerince vakit geçirme imkanına kavuştular.

REFAKATÇİ İZNİ İŞÇİ İÇİN YOK

İş Kanunu'nda işçiye refakat izni verileceğine dair bir hüküm yok. Dolayısıyla, annesi, babası, eşi veya çocuğu hastanede yatmakta olan işçiye, işveren kendi inisiyatifiyle izin verebilir. Bunun dışında işçinin refakatçilik dolayısıyla izinli sayılması mümkün değil. İşveren isterse bu durumdaki işçisine izin verebilir, istemezse vermez. İşçinin refakatçi raporu alması da bu durumu değiştirmez.

Memur 3 ay refakatçi olabilir

Çalışma hayatında memurla işçi arasında halen pek çok fark var. İşçilerin refakatçi izni hakları yok. Ancak memurlarda durum farklı. Memurun bakmakla yükümlü olduğu kişilerle ilgili sağlık kurulu raporu şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir" hükmü bulunuyor.

Anne, baba, eş, çocuk ve kardeş için

Memurların refakatçi izni kullanabilmeleri için ilk şart, refakat edecekleri kişinin anne, baba, eş, çocuk veya kardeş olması. Diğer yandan, bu kişilerin mutlaka memurun bakmakla yükümlü olduğu kişiler olmasına gerek yok. Memurun refakat etmemesi halinde hayatı tehlikeye girecek ise, memurun bakmakla yükümlü olmadığı kardeşine de refakat ederek refakat izni kullanması mümkündür.

Altı aya kadar uzatılabiliyor

Memurun refakatçi iznini kullanabilmesi için bu durumun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi gerekiyor. Memurun hastasına refakat ettiğinin ve bu refakatin gerekli olduğunun sağlık kurulu raporu ile ortaya konulması sonrası refakatçi memur izin kullanabiliyor. Diğer yandan, refakatçi izni en fazla 3 ay için alınabiliyor ancak gerekirse bu süre 3 ay daha uzatılabiliyor. Raporu uzaması için yeniden sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir. Bu sebeple, bir memur 6 ay süreyle refakatçi izni kullanabilir. Refakatçi izni kullanan memur 3 ay süreyle maaşını almaya devam ediyor.

Okan Güray Bülbül / Akşam

04 Haz 2016 - 22:57 - Soru & Cevap


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.