Sahte diplomaya karşı, merkezden kontrol

Sahte öğretmen operasyonu, diplomaların doğruluğunu tespit eden MEBBİS ile YÖK sistemlerinin entegre çalışmadığını ortaya çıkardı. Emniyet uyardı, sistem değiştirildi. Bundan sonra öğretmenlerin diplomaları merkezden kontrol edilecek.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nün geçen hafta Adana, Adıyaman, Gaziantep ve Ankara'da gerçekleştirdiği sahte öğretmen operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheliden 3'ü tutuklanırken, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklananların sahte diplomaları hazırlayanlar olduğu öğrenildi. Şüphelilerin 2 veya 5 bin lira karışlığında sahte diploma hazırladıkları, 8 ay boyunca devlet memurluğu yaparak haksız kazanç sağladıkları ortaya çıktı.

İNCE HESAPLAR

KARAR gazetesinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, aralarında üniversite mezunlarının da bulunduğu şüpheliler, atanması zor olan bölümlerden mezun olduktan sonra KPSS'ye girdi. Atanmalarına yetecek puanı alamayan şüpheliler, puanı daha düşük öğretmenlik branşlarına yerleşmek için zihinsel engelliler öğretmenliği ve müzik öğretmenliği gibi sahte lisans diploması hazırlattı. Şüpheliler daha sonra atama döneminde Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) atama modülü üzerinden istedikleri öğretmenlik branşlarına başvurdu, ardından da il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine giderek tercih listelerini onaylattı. Atama işleminin gerçekleşmesinden sonra da sahte diplomanın noter onaylı kopyasını ve gerekli diğer evrakı görev yapacakları milli eğitim müdürlüklerine teslim ettiler.

MEB VE YÖK'E UYARI

Emniyetin operasyonuyla MEBBİS ile YÖK sistemlerinin entegre çalışmadığı için sahte diplomaların kontrol edilemediği ortaya çıktı. Sahte diplomayla öğretmenlik yapan şüphelileri yakalayan emniyet, MEB ve YÖK'ü uyardı. MEB, MEBBİS sistemindeki sorunu gidererek YÖK ile entegre hale getirdi. Böylece diplomaların MEBBİS üzerinden YÖK sisteminde kontrolü sağlandı.

KENAN BUTAKIN/Karar Gazetesi

04 Haz 2016 - 10:51 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.