Şehit Öğretmenler, AB-KİK Toplantısı Gündeminde

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Brüksel’de gerçekleştirilen AB-KİK toplantısında şehit öğretmenleri gündeme getirerek, “Terör örgütleri konusunda duygusal değil, ilkesel yaklaşımlar bekliyoruz” dedi.

Şehit Öğretmenler, AB-KİK Toplantısı Gündeminde
Haber albümü için resme tıklayın

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Brüksel’de gerçekleştirilen AB-KİK toplantısında şehit öğretmenleri gündeme getirerek, “Terör örgütleri konusunda duygusal değil, ilkesel yaklaşımlar bekliyoruz” dedi.

Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi, 36. toplantısını, tarafların katılımıyla Brüksel’de gerçekleştirdi. Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye ekonomisi ve Gümrük Birliği gibi konuların da ele alındığı toplantıya TOBB, TESK, TZOB, Memur-Sen, Türk-İş, Hak-İş, TİSK ve Türkiye Kamu-Sen’in oluşturduğu heyet katıldı.

Genel Başkan Ali Yalçın, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin aynı zamanda bir Avrupa ülkesi olduğunu belirterek, “Avrupa Birliği adaylık sürecine önceden halkın isteği, siyasilerin isteksizliği söz konusuydu. Şimdi siyasilerin geçmişten bugüne girilen yolda isteği var ama halkın isteksizliği gibi bir psikoloji hâkim. Bunda AB’nin uyguladığı politikalar ve demokrasi konusunda tutarlı davranış göstermemesi etkili. Ülkemizde 15 Temmuz kanlı darbe girişimi yaşandı ve 250 insanımız şehit oldu. 2 bin 193 gazimiz var. AB bu konuda demokrasiden yana tavır almakta gecikti. Bu gözden kaçmadı” şeklinde konuştu.

“Öncelikle AB’nin KİK kanadını kutluyorum” diyerek sözlerini sürdüren Yalçın, “AB kanadından ilk tepki KİK’ten geldi. Bu toplantımızın başlangıcında 15 Temmuz’da hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapmanız da takdir edilecek bir davranıştı. Bu duygudaşlık umudumuzu artırıyor” ifadelerini kullandı.

OHAL uygulaması bir zorunluluk olarak devreye girdi

Kanlı darbe girişiminin çalışma hayatına olan olumsuz etkilerine değinen Yalçın, şöyle konuştu: “Türkiye’de kamu görevlilerinin örgütlü olduğu en büyük konfederasyonuz. OHAL uygulaması bir zorunluluk olarak devreye girdi. İhraç ve açığa almalarda kapsam içine giren üyelerimiz var. Kanlı darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye müzahir birini savunmak mümkün değil. Bu konuda farklı düşünmüyoruz diye düşünüyorum. Fakat masumiyet karinesi esas alındığında terörle irtibatı olmayan ya da olduğu tespit edilemeyen, mağdur olduğunu düşünen kamu görevlilerinin mağduriyetini gidermek için gayret göstermek görevimiz. Zor bir durum yaşıyoruz ülke olarak.”

OHAL Komisyonu’nun görevine başladığını ifade eden Yalçın, “Bu komisyon, mağdur olduğunu düşünen ve hakkını aramak isteyenler için önemli bir mekanizma. Bunu önemsiyoruz. OHAL’in kalkmasını önemsiyoruz ama Fransa’da yaşanan terör saldırısı sonrası uygulamaya giren OHAL uygulamasını Fransa’nın bir iki hafta önce 6. kez uzatması, ülkemizde yaşanan kanlı darbe girişimi ve maliyeti göz önüne alındığında ülkemizi de anlamayı zorunlu kılıyor. FETÖ, ülkemizi zor durumda bıraktığı, insanları katlettiği gibi çalışma hayatına da darbe vurdu. Kamu görevlilerinin örgütlenme oranı ilk kez düştü. Bu yıl veriler açıklandı ve yüzde 4’e yaklaşan bir düşüş var” diye konuştu.

Terör örgütü öğretmenleri şehit ediyor, okulları yakıyor

Ali Yalçın, şöyle devam etti: “Bizim Avrupa Birliği’nden beklediğimiz şey, terör örgütlerine alan açmamasıdır. Demokrasi konusunda ilkesel davranması ve duygusal davranışlardan uzak durmasıdır. Ben buraya gelmeden bir gün önce Gümüşhane/Torul’da 23 yaşında hayatının baharında şehit edilen Öğretmen Necmettin Yılmaz’ın cenaze törenine katıldım. Okulda öğrencilerine karnelerini dağıtıp ailesinin yanına giderken terör örgütü tarafından yolu kesilip arabası yakılan, kendisi dağa kaçırılan, hunharca katledilip cesedi suya atılan ve haftalar sonra bulunan cesedin kriminal incelemesinde şehit edilen öğretmen olduğu anlaşılan Necmettin Yılmaz. Haziran ayında ise 23 yaşındaki Müzik Öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın öğretmenimiz şehit edildi yine terör örgütü PKK tarafından. Terör örgütü tarafından ülkemizde okullar yakıldı. Karne günü öğrencilerin bulunduğu ortamda kurşunlar sıkıldı. Üzülerek ifade edelim ki Brüksel’de AB Parlamento binasında bu örgütün resimleri asılıyor, dışarıda çadır kurduruluyor ve faaliyet serbestîsi tanınıyor. Bu durum doğal olarak AB’yi de tartışmaya açıyor. Çalışma hayatının insanileşmesi, hak ve hürriyetlerin gelişmesi yolunda olumlu katkıları kıymetli buluyoruz. Terör örgütleri konusunda duygusal değil, ilkesel yaklaşımlar bekliyoruz” dedi.

Yalçın, terör suçlularının uluslararası hukuk dikkate alınarak karşılıklı iadesi konusunda yaşanan sıkıntıların aşılması için öneride bulundu, bunun deklarasyonda yer almasını talep etti.

Çalışma hayatına ilişkin birçok konunun gündeme alındığı toplantının sonunda yapılan müzakerelerin ardından, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi ‘Ortak Deklarasyon’ yayınladı. Bir sonraki toplantının Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı.

Heyet, Brüksel’de 15 Temmuz temalı fotoğraf sergisinin açılışına da katılarak, şehitler için saygı duruşunda bulundu.

20 Tem 2017 - 19:23 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.