Siber saldırılara karşı yerli yazılım geliyor

Türk şirketi Comodo, Türkiye’deki iki laboratuvarında yerli yazılım üretiyor.

Siber güvenlikte dünya lideri olan Türk firması Comodo, Türkiye'de 30 milyon dolarlık Ar-Ge harcamasıyla kurumlara terzi usulü yazılım geliştiriyor. İlk elektronik devresini 9 yaşında yapan Melih Abdulhayoğlu'nun 1998 yılında İngiltere'de kurduğu, bugün 5 ülkede bin 200 kişilik mühendis ordusuna sahip Comodo, bu hedefine ulaşmak için ODTÜ ve İTÜ'de kurduğu laboratuvarlarıyla her yıl Türkiye'de 12 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yapmayı planlıyor.

OBAMA DA KULLANMIŞTI

Dijital sertifika alanında yüzde 42'lik pazar payıyla dünya lideri olan Comodo, ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim çalışmaları döneminde dijital güvenliğini sağlamıştı. Müşterileri arasında NASA, IBM, New York Borsası ve ABD'nin kritik kurumları da olan şirketin Türkiye Genel Müdürü Ömer Güneş, Türkiye'nin, kaynak kodlarına sahip olacağı yazılımlarla yürümesi gerektiğini söyledi. Güneş, Türkiye'de şu anda siber güvenlik ürünleri satan firmaların sadece sertifika sattığını belirterek, bu durumun siber güvenlikteki en büyük zafiyet olduğunu söyledi. Güneş, Comodo'nun dünyada daha ucuz olmasına karşın, Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurduğunu ve buradan üretilen programların da ihraç edildiğini belirtti.

TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN YAZILIMA DESTEK VERİLSİN

Siber güvenlikte anti virüs döneminin bittiğini bunun yerine hacker gibi düşünen ve ortaya çıkmayan riskleri de önleyecek bir anlayışın uygulanmaya başladığını söyleyen Ömer Güneş, "En büyük zafiyet yazılan bir programı geliştirmemek. Çünkü hackerlar virüsleri sürekli yeniliyor. Bu nedenle Türkiye'de Ar-Ge'si olmayan bir siber güvenlik ürününün kamuya satılması zafiyet yaratır" dedi. Güneş, Türkiye'de siber güvenlikle ilgili ürün satan şirketin Ar-Ge merkezi kurmasının da zorunlu tutulması gerektiğini de vurguladı.

TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN PROGRAMLAR

Korugan: Birleşik Tehdit Yönetimi cihazı 18 ayda geliştirildi. İhraç ediliyor.

Savungan: Android cihazlar için geliştirilen mobil güvenlik yazılımı, 4 saniyede tarama yapan en hızlı ve ücretsiz antivirüs uygulaması olma özelliğini taşıyor.

Korumail: Gelişmiş e-mail güvenliği ve yönetimi sağlayan bu ürün etkin SPAM&Phishing tespit sistemi barındırır. Türkiye'de kamu kurumları ve şirketler tarafından yaygın olarak kullanılıyor.

Securebox: InfoSecurity'nin 2015 Küresel Mükemmellik ödüllerinde "Saldırı, Tespit ve Önlem" kategorisinde Altın Madalya kazandı. Bu özgün ürün de pek çok üründe olduğu gibi yine Türk mühendis ekibinin önemli katkıları ile geliştirilmiştir.

SABAH

15 May 2016 - 08:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.