Soğuk havalarda kalp krizi riski artıyor

Uzmanlar, soğuk havalarda kalp krizi geçirme riskinin arttığını belirterek özellikle dışarıda çalışmak zorunda olanlara uyarılarda bulundu.

Kardiyolog Haci Çiftçi, sıcaklığın eksi değerlere düştüğü bugünlerde özellikle kalp hastalarının ve mesleği gereği dışarıda çalışmak zorunda olanların kalp krizi riski taşıdığını ifade etti.

Kalbin, dolaşım merkezinin bir ana üssü gibi olduğunu, kendisine bağlı damarlar olmasının yanı sıra kalbin kendisini de besleyen damarlar olduğunu anımsatan Çiftçi, "Dolayısıyla soğuk havalarda damarlar büzüşür. Damar daha önceden darsa daha beter daralacaktır ve bu kalbe yeterince kan gitmesini engelleyecektir. Bu kalp krizini tetikleyen faktörlerden biridir. Diğer bir faktör ise soğuk havanın oluşturduğu stresten ötürü tetikleme ihtimali vardır. Sıcak havalarda ise bunun tersi olur. Soğuk ve sıcak havanın kalp ve damar hastalıklarında kendine has oluşturduğu etkileri vardır. Bunları bilmek ve ona göre önlem almak lazım" dedi.

Dışarıda çalışan meslek gruplarının risk altında olduğunu kaydeden Çiftçi, "Dağda, ormanda çalışanlar ile belediye temizlik işçileri ve güvenlik güçleri gibi dışarıda görev yapanların kendilerini soğuktan koruyacak giysiyi seçmeleri çok önemli. Kalp hastalığı olmadığını düşünenler, 10 yıldan fazla şeker hastalığı bulunanlar, tansiyonu olup da tansiyonunu ölçtürmeyenler ve bunun bilincinde olmayanlar da özellikle risk altındadır. Çünkü bu tür hastalar bir şeyim yok deyip soğuğa ve sıcağa aldırmadan hareket ederler" ifadelerini kaydetti.

KAYNAK İHA

08 Oca 2017 - 16:22 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.