Son yılların popüler mesleği: İş güvenliği uzmanı

Ülkemizde çok önemsenmeyen ama artan iş kazalarında sonra yıllarda üzerinde durulan ve revaçta olan bir meslek: İş güvenliği uzmanı.

Ülkemizde çok önemsenmeyen ama artan iş kazalarında sonra yıllarda üzerinde durulan ve revaçta olan bir meslek: İş güvenliği uzmanı.

Çıkan son kanunlarla çoğu işyerinde iş güvenliği uzmanı zorunlu hale geldi. Ülkemizde de bu meslekle ilgili ciddi bir açık söz konusu. Durum böyle olunca da çoğu kişi bu mesleğe yöneliyor. Özellikle üniversite mezunu olup alanında iş bulamayanlar.

Son yapılan değişikliklerle bir firmada en 50 kişi çalışıyorsa ve yapılan sanayi işi 6 aydan fazla sürecekse o zaman iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda. İşin türüne göre çalışma süreleri farklılaşan iş güvenliği uzmanları tüm işletmelere risk analizi ya da iş sağlığı güvenliği gibi bazı hizmetleri de verirler. Bu meslekte görev en temelde kaza gelmeden, yaptığı tespitlerle önlem almaktır.

Bu mesleğe sahip olmak isteyenler ya ilgili bölümün ön lisansını bitirmiş ya da üniversitelerin mühendislik, fizik, mimarlık gibi bölümlerinden mezun olmuş olmaları gerekiyor. Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yetki verilen bir kurumdan meslek ile alakalı eğitim alıp İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce yapılan sınavda başarılı olarak mesleğe ait çalışabilir belgenizi almanız lazım.

İş güvenliği uzmanı oldunuz peki nerede çalışacaksınız? Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Her uzman her firmada çalışamaz. Çünkü iş yerleri üç kategoriye ayrılmıştır: Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli. Bundan dolayı mesleğe ait sertifikalarda 3 gruptur. A grubu her firmada çalışabilir, B grubu az tehlikeli ve tehlikeli yerlerde görev aşabilir, C grubu ise sadece az tehlikeli firmalarda iş yapabilir. Bu mesleğe sahip bir belgeniz varsa özel ya da bakanlığa bağlı birçok firmada görev alabilirsiniz. Çok geniş bir alan sizi bekliyor.

Her işin riskleri olsa da bu işteki büyük zorluk sorumluluktur. Çünkü firma ile anlaşma yaptığınız andan itibaren o firmanın tüm kaza ihtimallerini görmek ve kazalar olmadan engel olmak size ait. En ufak bir dikkatsizlik pahalıya patlayabilir. Yani bu işe başlayacaksanız iş zamanında her şeyinizle işinize odaklanmanız gerekmektedir. Aksi takdirde işletmede yaşanacak herhangi bir kazada oklar ilk sizi gösterecektir.

30 Ara 2016 - 00:53 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.