Suriyeliler 6 yılda 6 bin şirket kurdu

Türkiye'de bulunan Suriyeli, ekonomiye ciddi katkı veriyor. 3 milyon civarındaki Suriyelinin ekonomiye katkısı tüketimle sınırlı değil. 6 yılda 6 bin 322 şirket kuran Suriyeliler; ticaret, üretim, istihdam ve ihracat yoluyla Türkiye'ye sağladığı katkı...

Türkiye, Suriyelilerin en fazla şirket kurduğu ülkeler arasında yer alıyor. Suriye vatandaşları tarafından kurulan ve yabancı sermaye niteliğindeki şirket sayısı 6 bin 322'yi buldu. 2011'den itibaren Suriyelilerin Türkiye'deki yatırımları yabancı yatırımların yüzde 14'ünü temsil ediyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak 2011 yılında Türkiye'ye sığınmaya başlayan 3 milyona yakın Suriyeli, yaklaşık 6 yıldır Türkiye'de yaşamlarını sürdürüyor. Türkiye'ye sığınan Suriyeliler daha sonra ülkemizde ekonomik alanda faaliyet göstermeye başladı. Beraberinde getirdikleri sıcak para ile ticaret yapan muhacirlerin Türkiye ekonomisine katkısı gün geçtikçe artıyor.

MİLYARLIK KATKI SUNUYORLAR

Suriyeliler daha iyi bir yaşam için Türkiye'de 6 yılda 6 bin 322 şirket kurdu. Türkiye'de Suriyeli ortaklarıyla kurulan bir firmanın ortalama yatırımı 200 bin lira civarında. Öyle ki Suriyelilerin kurduğu şirket sayısı, Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı sermayeli firmalar toplamının yüzde 14'una kadar yükseldi. Bu oran Suriyelilerin tamamına sahip olduğu veya ortaklığı bulanan yabancı sermayeli şirket sıralamasında Suriyeliler birinci sıraya oturtuyor.

Türkiye'ye gelen Suriyelilerin, ekonomiye yaptığı yıllık katkı, 1 milyar 260 milyon likayı buluyor. Suriyeliler işgücü piyasasında yalnızca aktif rol almakla kalmıyor, aynı zamanda Türkiye pazarına da yatırım yapıyor. Türkiye'de Suriyeli ortaklarıyla kurulan bir firmanın ortalama yatırımı 57 bin dolardan fazla. Suriyelilerin kurdukları işletmeler kendi vatandaşlarının iş bulmasına ve Türkiye'de yaşamlarını sürdürmelerine destek oluyor. Suriyeliler tarafından kurulan işletmelerin artışı Türkiye ekonomisine olumlu bir katkı sunuyor. 

Yasemin Asan - YeniŞafak

17 Eyl 2017 - 11:27 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.