TANAP'ta çıkarılan toprak saklanıyor

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, proje esnasında kazılan yerlerdeki tarım topraklarını sakladıklarını söyledi.

Azerbaycan'dan Türkiye ve Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projede çalışan herkesin eksiksiz eğitimden geçirildiğini belirterek, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda taviz vermiyoruz." dedi.

'TARIM TOPRAĞI SAKLANIYOR'

Projede kullanılan her türlü araç ve ekipmanda en yüksek seviyede iş güvenliği standartlarının arandığını ifade eden Düzyol, şöyle konuştu:

"Boru hattı güzergahı boyunca pist açarken, öncelikle verimli tarım toprağının 30 santimlik kısmını bir kenara ayırıp saklıyoruz. Eş zamanlı olarak bölgeden tohum örnekleri topluyoruz. İnşaat sonrası o bölgedeki mevcut bitki örtüsünü tekrardan oluşturabilmek için boru hattının üstü kapatıldıktan sonra sakladığımız tarım toprağı tohumlandırılarak, aynı yerlere aynı kalınlıkta yeniden seriliyor. Bu suretle, boru hattı devreye girdikten 4-5 yıl sonra o bölgede arazi görünümü, eskisine çok yakın bir hale gelmiş ve tarıma elverişli milyonlarca ton toprak kaybedilmemiş olacak. İnşaat süresince çiftçilerimizin mağduriyet yaşamamalarını teminen ürün bedelleri peşin ödeniyor."

ARKEOLOJİ KAZILARI

Düzyol, projede güzergah belirleme ve inşaat faaliyetleri esnasında bilim dünyasının önceden bilmediği bazı canlı türlerinin ve çok sayıda yeni arkeolojik alanın belirlendiğine değinerek, "Şu ana kadar 9 fauna ve 1 flora türü ile 106 yeni arkeolojik alan belirledik. Uluslararası standartlarda hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda verilen taahhütleri harfiyen yerine getiriyoruz. Halen ÇED İzleme Süreci bir bağımsız firma tarafından takip edilirken, belirlenen arkeolojik alanlarda müze müdürlükleriyle koordinasyon içerisinde kurtarma kazıları yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

'15 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM'

Projenin her yönüyle Türkiye'ye katma değer sağladığını belirten Düzyol, "Çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletme projeye mal ve hizmet sağlıyor. Sahada şu an için 5 binden fazla kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanmış durumda. Kısa bir süre sonra başlayacak 4. lot ve istasyon yapım işleri kapsamında doğrudan istihdamın 8 bini aşmasını bekliyoruz. Dolaylı istihdamı da göz önünde bulundurduğumuzda bu projeden sadece yatırım döneminde asgari 15 bin kişi evine ekmek götürüyor." diye konuştu.

18 May 2016 - 14:51 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.