TEOG Sınavına Dair Önerimiz

Ülkemizde şehirleşme imkanları, gelişmişlik düzeyleri arasındaki mesafe, okul çeşitleri arasındaki eğitim öğretim farklılıkları okullara olan talebi olumlu/olumsuz etkilemektedir. Bulunduğu bölgenin sunduğu fırsatlar veya ulaşım vb. kolaylıklarından bazı okullarda öğrencilerin okula kaydolmak için yoğun bir talebi olmaktadır. Ülkemizdeki tüm okullarda özellikle fizikî açıdan bir standart henüz oluşmadığı için de bu talep fizikî donanımı teşekkül etmiş okullarda daha yoğun olarak hissedilmekte, tam aksi durumdaki okullarda ise tersine öğrencilerin okulu tercih etmemesi gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Eğitimin birinci kademesinde dahi tercih edilen revaçta okullar vardır. Adrese dayalı kayıt sistemi içerisinde bile velilerin adreslerini bir şekilde okul adres bölgesine taşıyarak talep gören okullara öğrencilerini yazdırdıkları herkesin malumudur. Bu problemin temel çözüm kaynağı okullardaki her türlü eğitim öğretim faaliyetlerinin ve okul eğitim ortamlarının standart bir seviyeye kavuşturulmasıdır lakin ülkemizin ekonomik durumu henüz buna el vermemektedir.

Ortaöğretim kurumları yerel söyleşiyle liseler pek çok farklı programın okutulduğu ve öğrencilerin belirli alanlara doğru kanalize edildiği eğitim öğretim mekanizmalarıdır. Bu yönüyle ilkokul ve ortaokullardan ayrılır. Her ilkokul/ortaokulda( imam hatip ortaokulları istisna) aynı müfredat programları ve öğretim usulleri uygulanır. Okulların jeopolitik konumlarından kaynaklı farklılıkları dışında başkaca bir ayrımı yoktur. Fakat liselerde özellikle meslekî eğitimde çok farklı programlara yer verilmektedir. Burada söylemek istediğimiz adrese dayalı öğrenci kayıt sistemi tam da bu noktada liselerde ortaokullardaki gibi işletilemeyecektir. Zira her semtimizde her çeşitten mesleki eğitim kurumumuz olmadığı gibi sosyal bilimler ve fen lisemiz de yoktur. Tercih edilen hatta ülkenin değişik şehirlerinden öğrencilerin yoğun talebine matuf olan liselerimiz vardır. Ülkemizin TEOG sınavına göre en yüksek puanla öğrenci alan okullarından Ankara Fen Lisesine 40 değişik şehirden öğrencinin kaydolduğu hepimizin malumudur. Aslında denklem biraz daha incelenip irdelendiğinde sistemde adrese dayalı öğrenci yerleştirme yapılmasına engel başkaca da engellerin olduğu ortaya çıkmaktadır. O halde çare bulunması gereken asıl sorun öğrencilerin yoğun talebine mazhar olan okullara öğrencilerin nasıl yerleştirileceğidir.

Öğrencilerin diploma notlarında adaleti tam anlamıyla teşekkül ettirmek mümkün değil gibi görünüyor. Zira sistemdeki ölçme değerlendirme yöntemlerinde birçok sübjektif unsur var. Öğretmenlerin kanaatlerinin nota dönüşmesi ölçme değerlendirmede bir standart oluşturmaya engel. Ayrıca okullardaki not endişesi öğretmenler üzerinde de gereksiz bir baskıya sebebiyet verecektir. Sadece öğrencilerin okul notlarını baz alan bir sistem de zorlayıcı ve eğitim öğretim faaliyetlerini zedeleyici bir hüviyete dönüşecektir. Mevcut yapı içerisinde her dönemde ortaokullarda sınavlardan birinin merkezî yapılması gayet iyi bir düzene kavuşturulmuş ve merkezin denetim imkanlarını kuvvetlendirmiştir. Böylece hem öğrencilerin genel tutumlarına hem de öğrenme seviyelerine dair ülke ortalamalarına ilişkin bilgiler tek elde toplanmış olmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın kaldırılmasını talep ettiği TEOG sistemi bütün okulların bu sisteme dahil edilmesi ile marazalı bir hal almıştır. Aynı standart ve hüviyette okullar arasında öğrenciler oturdukları semtlerin dışında okumaya mecbur bırakıldığı bir yapıya evirilmiştir. Somut örneğiyle öğrenciler sadece birkaç puan altında kaldığı için daha uzak bir Anadolu lisesinde okumak durumunda kalmıştır. Cumhurbaşkanımızın tespiti doğrudur ve yerindedir. TEOG bu yapısıyla sisteme fayda sağlamamaktadır. Bütün bu tespitlere içerisinde ortaöğretime geçiş için önerimiz ise şöyle bir yaklaşımı esas almaktadır.

1- Merkezî Ortak Sınav uygulaması devam etmelidir.

2- Öğrenciler diploma notlarına ve oturdukları semte göre talep ettikleri okullara yerleştirilmelidir.

3- Yoğun talep gören Fen Liseleri, proje okullar, tematik meslek liseleri ve yüksek talep gören diğer okullar için dar kapsamlı sadece belirli diploma notu şartlarını yerine getiren öğrencileri kapsayacak bir merkezi sınav yapılmalıdır.

Bu yöntemle hem öğrencilerin öğrenme durumları merkezden izlenecek hem okulların notları şişirmesinin ve öğrencileri, velileri aldatmasının önüne geçilecek hem de aynı formatta okullar arasında öğrencilerin adresine en uygun okula yerleşmesinin fırsat ve imkanları oluşacaktır.

İbrahim Hakkı Celis

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Hakkı CELİS - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.