Türkiye'nin 3. Silahlı Gücüyüz, Devletimizin Emrindeyiz

Yenimahalle Genç Avcılar ve Atıcılar Spor Kulübü Derneği Başkanı Şükrü Çulha, ülkemiz açısından avcılığın büyük önem arz ettiğini kaydederek, "Avcı eğitimli, donanımlı kişidir. Asker ve polisten sonra Türkiye'nin 3. silahlı gücüdür" dedi.

Avcılık, Türklerin binlerce yıllık geçmişine sahip sporlarından bir tanesidir. Uygun bir doğa ve av sever insanlar sayesinde Türkiye’de yaygın olarak geçmişten günümüze yapılan bir spordur. Ata sporumuz olan avcılıkla ilgili konunun uzmanlarıyla görüşüp günümüz avcılığı hakkında ilginç bilgiler aldık. Yenimahalle Genç Avcılar ve Atıcılar Spor Kulübü Derneği yöneticileri, avın ve avcılığın öneminin giderek artmasına dikkat çekip tek amaçlarının doğaya zarar vermeyen bilinçli avcılar yetiştirme gayretinde olduğunu kaydettiler. Avcılığın duayenleriyle yaptığımız keyifli sohbet şöyle:

ORTAK NOKTALARI USTA AVCI OLMALARI

Sizi tanıyabilir miyiz?

Yenimahalle Genç Avcılar ve Atıcılar Spor Kulübü Derneği Başkanı Şükrü Çulha. Asker emeklisiyim. Uzun yıllardır profesyonel olarak avcılık ile uğraşıyorum. Hasan Güven Yenimahalle Genç Avcılar ve Atıcılar Spor Kulübü Derneği Başkan Yardımcısıyım. 50 yıldır avcılık ile uğraşıyorum.

2 BİN 700 ÜYELERİ VAR

Derneğinizi ne zaman kurdunuz?

Şükrü Çulha: 2008 yılında kuruldu.

Kaç üyeniz var?

Şükrü Çulha: 2 bin 700 üyemiz bulunuyor. Ankara'nın her bir yanında yaşayan üyelerimiz mevcut.

AMAÇ BİLİNÇLİ, KALİTELİ AVCI YETİŞTİRMEK

Dernek olarak neler yapıyorsunuz?

Şükrü Çulha: Avcılarımızın belge alabilmesi için onları kurslara gönderiyoruz. Onlara avcılık konusunda bir eğitim veriyoruz. Amaç bilinçli ve kaliteli avcılar yetiştirmek.

Av yapma konusunda bir limit var mı?

Şükrü Çulha: Önceden limit yoktu, kota yoktu. Ama şimdi bir avcı tavşan avına gidiyorsa limit birdir, kekliğe gidiyorsa ikidir, domuza gidiyorsa iki domuz vurma hakkı vardır.

AVCILIKTA KURAL ŞART

Avcılığın ağır kuralları var mıdır. Bu kurallardan memnun musunuz?

Şükrü Çulha: Avcılığın daha iyi olması için kural şart. Ancak kuralların daha da iyileştirilmesini de istiyoruz.

BAZI AVCILARI ZORLAYAN KURAL

Avcıların en çok yakındığı bir kural var mıdır?

Şükrü Çulha: Var tabi ki. Mesela bu yıl AVBİS olayı başladı. Ava çıkacak avcılarımız, internetten ortamındaki bu sistemden nereye ava gideceğini belirtmek zorunda. Bu güzel bir sistem ancak bunun dezavantajlı tarafı var. Bazen internet olmuyor, internetten anlamayan avcılarımız olabiliyor. Sistemin güzel tarafı ise önceden kota olayı yoktu. AVBİS yokken herkes kafasının estiği yere gidiyordu. Şimdi bir avlak da 50 kişilik kota varsa o yere AVBİS 51. kişiye izin vermiyor.

Av dönemi ne zaman başladı ne zaman bitecek?

Şükrü Çulha: 20 Ağustos'ta av dönemi başladı, 26 Şubat'ta bitecek.

KIŞ AYLARINDA AVI BESLİYORLAR

Avcılar olarak, doğaya ne gibi yararlı çalışmalarda bulunuyorsunuz?

Hasan Güven: Havaların sert ve çetin olduğu zamanlarda avı besleme yapıyoruz. Yani ava yemler atıyoruz. Sürdürülebilir avın devamını sağlıyoruz. Gayemiz illa ki bir av hayvanını öldürmek değil gayemiz bizden sonraki nesillere sürdürülebilir av hayatını onlara da tattırarak tüketmemek. Amacımız kaliteli, sürdürülebilir, yaban hayatını ve doğayı korumak ve doğayı seven avcılar yetiştirmek, nizami avcılığı kurallara uymayı, emniyeti korumak. Kuralsız, eğitimsiz, disiplinsizlik bizim üyelerimizde yoktur. Sürdürülebilir avcılığı devam etmek için uğraşıyoruz. Çam dikme şenlikleri de yapıyoruz.

ÇAĞRI ÜZERİNE DOMUZ İTLAFI YAPILIYOR

Domuz avıyla ilgili neler yapıyorsunuz?

Hasan Güven:

Gayemiz av eti için avcılık yapmak değil, keklik,tavşan açık olmasına rağmen köylümüze, çiftçimize zarar veren yardım talep edilen domuz avına itlaf etmek için gidiyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu görevi de bize verdi. Domuzların vurulması için bize bir yardım çağrısı geliyor biz hemen gidiyoruz.

ANKARA'DA DOMUZ SAYISI ARTMAYA BAŞLADI

Domuz Ankara'da çok görülüyor mu?

Hasan Güven:

Domuz meşe, çam, kamışın çok olduğu yerde bulunuyor. Başkent'in dört bir yanında görülebiliyor. Bundan 20-30 yıl önce Tuz Gölü civarında görülmeyen domuz bugün görülebiliyor hem de sürüler halinde.

Vurduğunuz domuzları ne yapıyorsunuz?

Hasan Güven:

Kurt, çakal, tilki vb. hayvanlara yem olarak bırakıyoruz.

AVCI TÜRKİYE'NİN 3. SİLAHLI GÜCÜDÜR

Avcının başka hangi özellikleri vardır?

Şükrü Çulha: Avcı eğitimli, donanımlı, disiplinli olan kişidir. Avcı, asker ve polisten sonra Türkiye'nin 3. silahlı gücüdür. Avcı her dağı, taşı, stratejik yerleri bilen insandır. Geçmişteki savaşlarda, avcılardan yararlanılmıştır. Muğla'daki kaçak darbeci askerler, avcılar sayesinde bulunmuştur. BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun düşen helikopterini de yine avcılar buldu. Avcının sicili de temizdir. Çünkü av ruhsatı alabilmek için sabıka kaydı istiyorlar. Avcı aklı başındadır, sağlıklıdır çünkü doktor raporu alır. Avcı vergi mükellefidir çünkü tüfek ruhsatı alırken, av ruhsatı alırken vergisini verir.

AVCILAR BİRBİRİYLE KAYNAŞIYOR

Üyelerinizle başka nasıl bir etkinlik yapıyorsunuz?

Şükrü Çulha: Avcılarımızı piknik yapmaya götürüyoruz. Birbirleri ile kaynaşmalarını sağlıyoruz. Yılda bir sefer de avcı şenliği yapıyoruz.

31 Ara 2016 - 17:48 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.