Van'da feci kaza: 11 öğretmen ve öğrenci öldü

Van-Erciş yolu üzerinde öğrencileri taşıyan minibüs ile kamyonetin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 11 kişi yaşamını yitirdi.

Van-Erciş yolu üzerinde öğrencileri taşıyan minibüs ile kamyonetin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 11 kişi yaşamını yitirdi.

Van’da sabah saatlerinde katliam gibi bir kaza meydana geldi. Açık öğretim sınavlarına katılmak için Çaldıran ilçesinden Van merkeze giden öğrencileri taşıyan yolcu minibüsü ile bir marketler zincirine ait tır, Van-Erciş karayolunda kafa kafaya çarpıştı.

Kazanın ardından Van istikametinden gelen bir otomobilin de kaza yapan her iki aracın arasına daldığı belirtildi. Kazada ilk bilgilere göre, hurdaya dönen minibüste bulunan 11 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi yaralandı. Bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibi sevk edildi. Yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Son yıllarda örgün eğitim çağındaki gençlerin çeşitli gerekçelerle kayıtlarını açık öğretime alması açık öğretimde okuyanların sayısının belirgin bir şekilde artmasına neden olmuştur. Sınav yerlerine ulaşım sırasında bu tür ölümlü kazaların yaşanması dikkat çekicidir. Çocuk ve gençlerimizi örgün eğitimin dışına iten nedenler ortadan kaldırılmadıkça bu tür üzücü olayların yaşanması kaçınılmaz görünmektedir.

Van şubemizden edindiğimiz bilgiye göre, bu ve benzeri sınavlar iki yıl öncesine kadar il ve ilçe merkezlerinde yapılmaktaydı. İki yıldır Çaldıran ilçesinde yapılması gereken sınavlar Eciş ilçesine alınmış, bununla beraber son üç aydır güvenlik gerekçe gösterilerek eğitim öğretim kurumlarında yapılan tüm sınavlar il merkezine alınmıştır. Çaldıran ve diğer ilçelerde yeteri kadar okul ve öğretmen varken güvenlik gerekçe gösterilerek yapılan bu uygulamanın birçok olumsuzlukla sonuçlanması kaçınılmazdır.

Eğitim Sen olarak, 5-6 aydır uygulamaya sokulan savaş konseptinin bu ve benzeri sonuçlarını öngörerek defalarca basına ve kamuoyuna uyarılarda bulunduk. Çatışmaların yaşandığı illerde incelemeler yaptık, çatışmaların eğitim öğretim ortamı, öğrenci ve öğretmenler üzerindeki olumsuz etkileri üzerine hazırladığımız raporları, anket çalışmalarını kamuoyu ve yetkililerle paylaşarak durumun ciddiyetini ortaya koyduk. Katliam diyebileceğimiz bu kazanın güvenlikçi uygulamaların bir sonucu olduğu ortadadır. Gerçek güvenlik ortamı yalnızca silahların susması ve barışın tesis edilmesi ile mümkündür.

Güvenliği gerekçe gösteren yetkilileri; sorumluluğu üzerinden atan bu uygulamalardan vazgeçmeye, toplumsal yaşamın ve eğitim öğretim ortamının normale dönmesi için millitarist uygulamaları devreden çıkarmaya davet ediyoruz.

Eğitim Sen olarak, yaşanan trafik kazası sonucu hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

12 Ara 2015 - 23:26 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.