Yabancı liseler kendi puanını hesaplayacak

Yabancı özel okullar bu yıl TEOG'u baz alarak kendi hesapladıkları puana göre öğrenci alacak. TEOG sınavlarının ağırlıkları ve derslerin katsayıları farklı hesaplanacak

CEYDA KARAASLAN

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'ndeki (TEOG) en önemli değişikliklerden biri yabancı özel okulların öğrenci kabulüyle ilgili oldu. Geçen yıl bu okullar TEOG'da Türkçe, matematik ve fen puan ortalamalarını baz alarak öğrenci kabul ediyordu. Hesaplamada da, birinci sınavın yüzde 30'u ve ikinci sınavın da yüzde 70'i baz alınıyor, Türkçe sınavı 3, matematik ve fen de 2 ile çarpılarak okullara girişte katsayılar belirleniyordu. Bu hesaplamaya 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanı da ekleniyordu. Ancak 2015-2016 eğitim yılında uygulanacak sistem değişti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu okulların yönetmeliklerini değiştirmesini ve nasıl öğrenci alacaklarını belirlemelerini istedi. Bu yıl gözde yabancı özel okullar TEOG'u baz alarak kendi puanlarını hesaplayacak ve bu puana göre öğrenci alacak.

HER OKULUN KATSAYISI FARKLI

Bu yıl TEOG sınavlarının ağırlıkları ve derslerin katsayıları farklı hesaplanacak. Bazı liseler TEOG'un 6 dersinden yapılan toplam 12 sınavın sonucunun tamamını kullanacak, okul notlarına yer vermeyecek. Bazıları ise tüm bu sınavların sonuçları ile birlikte okul notlarını da değerlendirecek. İşte yabancı özel okulların nasıl puan hesaplaması yapacağına yönelik detaylar:

Özel Fransız liseleri:

Saint Joseph, Notre Dame de Sion, İzmir Saint Joseph, Saint Michel gibi Fransız liseleri Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile inkılap tarihi derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak. Birinci ve ikinci dönem yapılan sınavların etkisi yüzde 50 olacak. Okul notları dikkate alınmayacak.

Özel İtalyan liseleri:

6 dersten yapılan toplam 12 sınavın tümünü kullanacak. Ancak okul notları dikkate alınmayacak.

Amerikan Robert Lisesi :

4 dersten öğrenci alacak. Birinci sınavların yüzde 30'u, ikinci sınavların da yüzde 70'i dikkate alınacak. Türkçe ve matematik derslerinin ağırlığı 3, inkılap tarihi ile fen ve teknolojinin ağırlığı da 2 olacak

Üsküdar Amerikan Lisesi:

Türkçe, matematik, fen ve inkılap tarihi derslerinden öğrenci alacak. Öğrencilerin, 1'inci dönem TEOG sınavında bu derslerden aldıkları sonuçlar, 2'inci dönem TEOG sınav sonuçlarıyla toplanıp ikiye bölünecek. Elde edilen puan öğrenci kayıtlarında esas alınacak. 4 dersin sınav sonuçları da eşit ağırlıkta hesaplanacak, farklı katsayı kullanılmayacak. Okul ortalamaları, puan hesaplamalarına dahil edilmeyecek.

Alman Lisesi:

Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile yabancı dil derslerinden yapılan 8 sınavın sonucunu dikkate alacak. Birinci ve ikinci dönem sınavların sonuçları yüzde 50 etkili olacak.

Sankt Georg Avusturya Lisesi:

6 dersten 12 TEOG sınav sonucunun yanı sıra okul notlarını da kullanacak.

Sabah

27 Nis 2015 - 11:54 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.