Yemeği dökse de kendisi yesin

İştah sorunu, ebeveynlerin en sık dile getirdiği ve çocuk hekimlerinin en sık karşılaştıkları yakınmalardan biri.

Çocukların yüzde 25-40'ında iştahsızlıkgörülüyor. Peki ama iştahsız bir çocuğa yemek yemeyi sevdirmek için neler yapmak gerekiyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tijen Diri, sekizinci aydan itibaren başlayan bu soruna karşı anne-babalara önerilerde bulundu:

BİBERONLA BESLEMEYİN

Biberonun zahmetsiz emme tarzı, çocuğun yenidoğan döneminden itibaren daha fazla zahmet ve mücadele gerektiren anne göğsünü emmeye olan ilgisinin azalmasına yol açıyor. Ayrıca bebeksi beslenme tarzından yetişkin tipi olan çiğneme tarzı beslenmeye geçmeyi zorlaştırıyor. Çocuk her ağladığında veya uyumadığında çözüm için anne göğsü veya biberon kullanıyorsanız, iştahsızlık için ortam hazırlıyorsunuz demektir.

EK BESİNLERDE ACELE ETMEYİN

Çocuğunuzu ilk altı ay sadece anne sütü ile besleyin. Ek besinlere ise acele etmeden, sabırla ve küçük adımlarla geçin. Doktorunuzun önerisine doğrultusunda, her gün aynı saatte, aynı şeyi vererek bir beslenme düzeni oluşturun. Bebekler düzensizliği, kaosu ve karmaşayı sevmez. Kararlı ve tutarlı olun.

ROL MODELİ OLUN

Çocuğunuz iştahsızsa dikkat etmeniz gereken en temel noktalardan biri, kendi beslenme tarzınız olmalı. Çünkü çocuğunuz dikkatle gözlemler ve sizi model almaya çalışır. Eğer siz karnabahar, fasulye ya da kabağı ağzınızı buruşturarak ya da çok nadiren yerseniz, çocuğunuzdan bu sebzeleri sevmesini beklemeyin.

DOKUZUNCU AYDAN SONRA KENDİ YESİN

En güzel yiyen çocuk, kendi yiyen çocuktur. Dokuzuncu aydan itibaren çocuğunuzun kendini beslemesi için alıştırmalara başlayabilirsiniz. Başlangıçta eline vereceğiniz kaşığı yere dökerken, zamanla ağzına götürebilmeyi başaracaktır. Çocuğunuza kendi kendini besleyebilmenin hazzını yaşatırsanız, zamanla iştahlı bir çocuk olacaktır.

UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİN

Çocuklarda yemek düzeni ile uyku düzeni paralel gider. Çocuğun yeterli ve iyi bir şekilde beslenebilmesi için en başta erken yatıp erken kalkması ve beslenme saatlerinin düzenli olması gerekiyor.

AİLE SOFRANIZA OTURTUN

Dokuz aylıktan itibaren bebeğinizi aile sofrasına oturtun. Sofranızdan ona göre de hazırlanmış yemeklerden vererek; yemek yemenin aynı zamanda sosyal bir olay olduğunu, ailenin bir araya geldiğini görerek yemek yemeyi eğlenceli durum olarak görmesini sağlayın. Çünkü bir çocuk için yemek yemek yapacakları listesinde en az heyecanlı olandır.

EVDE ÇOCUK PARTİSİ VERİN

Çocuğu yemeğe motive etmekte sosyal motivasyon çok önem taşıyor. Bu nedenle çocuklar okullarda daha iyi yemek yiyorlar. Evde çocuğuna yemek yediremeyen anneler, okulda çocuklarının ne kadar yediğini gördüklerinde adeta gözlerine inanamıyor. Eğer çevrenizde iyi yemek yiyen çocuklar varsa, çocuğunuza onlarla beraber yiyeceği sofralar hazırlayın, partiler verin.

HAZIR GIDA VERMEYİN

Çocuğunuz yemiyor, aç kalıyor diye yememesi gereken şeyleri vermeyin. Özellikle bakkal türü gıdalar, şekerli, kolalı ve hazır gıdalarla beslenmeye alıştırmayın. Bu gıdalar, ağız tadının şekerli tatlara alışmasını sağlayarak yalancı bir tokluk hissi yaratıyor. Aynı zamanda diyabet ve yüksek kolesterol gibi hastalıklara zemin hazırlıyor.

ISRAR ETMEYİN

Çocuğunuz yemek yemediyse veya tabağını yarım bıraktıysa ısrar etmeyin. Ara öğünde de bir şey vermeyin. O zaman çocuğunuz zamanla bir sonraki öğünü beklemesi gerektiğini öğrenecektir.

GÖZÜNÜ KORKUTMAYIN

Çocuk beslenmesindeki temel beklentimiz; çocuğun besinleri miktar olarak fazla değil, çeşit olarak fazla tüketmesi. Çocuğunuzu miktar konusunda çok zorlamayın. Yeme konusunda yüksek beklentileriniz, onun başarısızlık duymasına, dolaylı olarak da beslenmeden kaçmasına neden olabiliyor.

TEPKİNİ Zİ ABARTMAYIN

Çocuğunuz yemek istemediği zaman buna duygusal veya eylemsel olarak abartılı tepkiler göstermeyin. Çocuk bu nedenle sizin ilginizi çektiğini fark ederse, ilgi çekmek için özellikle yemekten kaçınacaktır.

SIVI ALIMINA SINIR

Yemekten bir saat önce ve yemek sırasında sıvı alımını sınırlandırın. Çocuğun küçük mide hacminin sıvı ile dolması sonucu tokluk hissi yaratarak gerçek beslenmesinin aksamasına neden olabilirsiniz.

18 Nis 2016 - 23:00 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.