Yeni MKYK ile kuşak değişikliği

Partinin en yetkili organı olan MKYK için oluşturulan liste AK Parti'de radikal bir değişime işaret ediyor.

Al Jazeera'ye bilgi veren parti kaynakları, bugüne kadar gerçekleştirilen kongrelerdeki en büyük değişikliğin bu kongrede yapıldığını söyledi. Kaynaklar, "Listeye yeni giren isimlerin önemli bir kısmını gençler ve kadınlar oluşturuyor. Yedek listede yer alanların da yarısından fazlası genç isimler. Bu parti kadrolarının geleceğe hazırlanması açısından son derece önemli. Bir çeşit kuşak değişikliği sinyali...." değerlendirmesini yaptı.

Bir başka tespit ise Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'ndaki (MKYK) bakan sayısının azaltıldığı. Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal, Süleyman Soylu, Faruk Çelik daha önce MKYK'da olan ancak yeni listede yer almayan isimler. Bu isimlerin bir ikisi dışında, kabinedeki koltuklarını korumaya devam edecekleri belirtiliyor.

Genel Başkan Yardımcıları, Kadın ve Gençlik kolları başkanlarından oluşan Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) büyük oranda değişiklik yapılacağının işaretini de MKYK listesi veriyor. Çünkü MYK, MKYK'nın içinden seçiliyor. Davutoğlu döneminde bu listede yer alan bazı genel başkan yardımcıları listede yer almıyor. Bu isimler Ömer Çelik, Selçuk Özdağ, Mehmet Özhaseki, Fatma Betül Sayan, Kaya, Ayhan Sefer Üstün, Doğan Kubat, Recep Akdağ, Mehmet Ali Şahin.

Genel Başkan yardımcılarından listede yer almayan, Doğan Kubat'ın Meclis grubuna kaydırılabileceği, Mehmet Ali Şahin'den boşalacak Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı için en güçlü adayın da Hayati Yazıcı olduğu belirtiliyor.

MKYK listesi

Abdülhamit Gül, Ahmet Sorgun, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Ayhan Ogan, Ayşe Sula Köseoğlu, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Cevdet Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Efkan Ala, Emine Nur Günay, Erol Kaya, Fatma Seniha Nükhet Hotar , Fatih Şahin, Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu, Galip Ensarioğlu, Mehdi Eker, Mahmut Kaçar, Markar Eseyan, Mehmut Muş, Mehmet Müezzinoğlu, Murat Baybatur, Mustafa Ataş, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Şentop, Mustafa Yel, Nurettin Canikli, Özben Gökçen, Öznur Çalık, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Ravza Kavakçı, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Vedat Demiröz, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Yaşar Karayel, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış.

Listeye yeni girenler

27 yeni isim listeye girdi.

Ahmet Sorgun, Ayhan Ogan, Ayşe Sula Köseoğlu, Markar Eseyan, Cevdet Yılmaz, Emine Nur Günay, Erol Kaya, Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu, Mahmut Kaçar, Markar Eseyan, Murat Baybatur, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Yel, Özben Gökçen, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış.

Bunlar arasında Davutoğlu'na yakın olduğu bilinen ve danışmanları arasında da yer almış olan Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay da var. Serkan Bayram ise Erzincan milletvekili ve Binali Yıldırım'a yakın bir isim. Yeni giren isimlerden Ayhan Ogan ise, Milli İrade mitinglerini gerçekleştiren Sivil Dayanışma Platformunun başkanı. Platform, referandum ve cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde aktif olarak çalıştı, şu sıralarda da Başkanlık Sistemiyle ilgili çalışmalar yürütüyor.

Erdoğan döneminde MKYK listesinde olmasına karşın, Davutoğlu MKYK'sında yer almamış bazı isimlerde listede tekrar yer buldu. Bunlar arasında Zeyid Aslan, Yasin Aktay ve Fazilet Dağcı Çığlık var.

AHMET SORGUN KONYA'DAN

Listede 'Konya' kontenjanından yer bulan isim ise Ahmet Sorgun. Sorgun eski AK Parti Konya İl Başkanı. Kulislerde Sorgun'un daha önce Davutoğlu istemediği için yer bulamadığı konuşuluyor. Sorgun'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın askerlik arkadaşı olduğu konuşuluyor.

Liste dışı kalanlar

25 isim listeden çıktı. Bazıları partideki başka organlara kaydırıldı. Ancak bu yine de onlar için tenzili rütbe anlamına geliyor. Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün'ün Merkez Disiplin Kurulu'na kaydırılması gibi.

29 Nisan'da yapılan MKYK'da teşkilâtlarda atama yetkisinin Genel Başkan Yardımcısından tekrar kurula alınmasının gündem yapılmasına ilişkin dilekçeye imza atmayan üç isim de liste dışı kaldı. Bu isimler Mehmet Babaoğlu, Selçuk Öztürk ve Cemil Çiçek'ti. Çiçek'in kendisinin MKYK'da yer almak istemediği belirtiliyor.

Alev Dedegil, Ayhan Sefer Üstün (Merkez Disiplin Kurulu'na kaydırıldı), Ayşenur Bahçekapılı, Aziz Babuşçu (Demokrasi Hakem Kurulu'na kaydırıldı), Bülent Gedikli (MDK'ya kaydırıldı) Cemil Çiçek, Faruk Çelik, Fatma Betül Kaya, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Babaoğlu, Doğan Kubat, Mehmet Erdem Aydın, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal, Nihat Zeybekçi, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Selçuk Öztürk, Süleyman Soylu, Yalçın Akdoğan, Zeki Aygün.

22 May 2016 - 17:15 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.