Ziraat Mühendislerinden Ahmet Eşref Fakıbaba'ya Mektup

Tarımın bir çok sorunu olduğu hepimizce biliniyor. Peki bu sorun sadece yeterli destek verilememesi yada çiftçinin zarar etmesinden mi kaynaklanıyor? Bir ülkede Tarım gelişiyorsa o ülkede Tarımda çalışan sayısı azalır, teknik personel artar.

Ziraat Mühendislerinden Ahmet Eşref Fakıbaba'ya ,

Tarımın bir çok sorunu olduğu hepimizce biliniyor. Peki bu sorun sadece yeterli destek verilememesi yada çiftçinin zarar etmesinden mi kaynaklanıyor? Bir ülkede Tarım gelişiyorsa o ülkede Tarımda çalışan sayısı azalır, teknik personel artar. Bu gelişmenin oluşabilmesi için üreticinin kendini büyütmesi ve geliştirmesi gerekir, doğru planlama yapmak ise en büyük sorunumuzdur. Peki biz tarımda doğru planlama yapabiliyor muyuz? Duruma birde Ziraat Mühendislerinin gözünden bakalım.

Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığının son alımında 2058 personel alındı ve Tarıma doğrudan etki yapabilecek olan ve ayrı ayrı 21 branşı olan Ziraat Mühendislerine 874 atama sayısı verildi. Peki Ziraat Mühendisleri neden 21 branştan oluşuyor hiç düşündük mü?

21 branşı tek branş olarak görmeyi sadece bizim bakanlık yapıyor. Madem tek tip atama yapıyor,bu branşların bölümleri niye farklı? Toprak bilimi ve bitki besleme,zootekni,bitki koruma diye niye ayırmışlar?

Geçen yıl yapılan atamada bir bayan arkadaşımız toprak bölümü mezunu. Köye gidiyorlar,adam ağılını açıyor,koyunlarım yemeden kesildi diye tavsiye istiyor.

-Amca ben hayatımda hiç koyuna dokunmadım,anlamamda diyor.Olayı aktaran veteriner hekim arkadaşım.. Orada zooteknistin olması gerekirken, toprak mezunu arkadaşın ne işi var..

Antalya sera bölgesi kontrolünde süt teknolojisi mühendisi ne yapabilir?

Rize'ye atanan sulama mezunu mühendis ne verebilir?

Bayilik yapan bitkisel üretim ve bitkisel hastalıklar konusunda uzmanlaşmış mühendis, Artvin'e atanıp arıcıların yoğun sorularına ne cevap verebilir? Veya büyükbaş hayvancılığın et ve süt verimini arttırmak isteyen köyülerimize neler verebilir?

Bazı arkadaşlarımız diyor ki atandık sadece evrak vs işleri ile uğraşıyoruz. Yeni atamalar oldukça ve herkes işletmelere dağıldıkça o zaman ne olacak?

İl, İlçe müdürleri şikayetçi istediğimiz mühendisler gelmiyor diye.. Köylü çiftçi ilçe müdürlüklerine soru ve sorunları ile gidip, alakası olmayan branşlar ile karşılaşınca, mühendisler bir şey bilmiyor, anca maaş alıyorlar yaftasını yapıştırınca ne olacak? Biz atama istedikçe çiftçiler bize laf atacak.

21 branşın tek seferde alınması yeri ile saçmalıktır. Bunu ilçe müdürlerine sormadan, bakanlık personeli rahatlıkla dağıtabilir. Destekleme verilen ilçeler, hayvancılığın yoğun olduğu ilçeler, havza bazlı modelle ayrılmış bölgelere ilgili branşı gönderebilir. Bakanımızın bir talimatına bakar. Tekli kodda doğru alım en çok iki günde rahatlıkla dağıtılır.

Şu anda Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığında 6000 üzeri Ziraat Mühendisi açığı bulunmaktadır. 40.000 Ziraat Mühendisinin işsiz yada kendi mesleği dışında işler yapıldığı bilinimektedir. Bu açığın kapatılmasını istemek en doğal hakkımızdır.

TALEBİMİZ : Ziraat Mühendislerine 2600 ATAMA....

BUNUN TEKLİ KOD DAĞILIMI:

1600 atama: 4845 kodlu Bitkisel Üretim,Bahçe Bitkileri,Bitki Koruma,Tarla Bitkileri,Toprak, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Bahçe ve Tarla Bitkileri, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri lisans programlarının birinden mezun olmak.

300 atama: 4831 kodlu Hayvansal Üretim, Zootekni/Zooteknik, Süt Teknolojisi lisans programlarından birinden mezun olmak.

300 atama: 4857 kodlu Tarım Ekonomisi veya Tarım İşletmeciliği lisans programından mezun olmak

300 atama: 4853 kodlu Tarım Teknolojisi,Tarım Makineleri,Tarımsal Mekanizasyon, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Kültürteknik lisans programlarının birinden mezun olmak

50 atama: 4846 kodlu Biyosistem Mühendisliği lisans programından mezun olmak.

50 atama BU KODLAR DIŞINDA KALAN BRANŞLAR

Saygılarımla...

Bir Ziraat Mühendisi.

06 Ağu 2017 - 22:47 - Memur Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Postası Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Postası hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Postası editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Postası değil haberi geçen ajanstır.